Toni Morrison mbi mençurinë në epokën e informacionit

Në të gjithë format e edukimin tonë, qoftë në institucione apo jo, në shtëpi ose rrugë ose kudo tjetër, pavarësisht nëse është studimore, apo nëse është eksperimental, ekziston një lloj përparimi. Ne kalojmë nga të dhënat në informacione, në njohuri, në mençuri. Dhe ndarja e njërës nga tjetra, të qenit në gjendje të bëhet dallimi mes tyre dhe ndërmjet tyre, domethënë të dish kufizimet dhe rrezikun e ushtrimit të njërës pa tjetrën, duke respektuar secilën kategori inteligjence, është përgjithësisht ajo që bëhet fjalë për edukimin serioz. Dhe nëse pajtohemi që ekziston përparimi i qëllimshëm, atëherë do të shihni që është e lehtë, dhe është joshëse, të supozosh se të dhënat janë vërtet njohuri. Ose ai informacion është, me të vërtetë, mençuri. Ose ajo njohuri mund të ekzistojë pa të dhëna. Dhe sa e lehtë, dhe sa pa mundim, njeriu mund të sfilojë dhe maskojë veten si një tjetër. Dhe sa shpejt mund të harrojmë se mençuria pa dije, mençuria pa asnjë të dhënë, është thjesht një zgjim.

[I kisha lexuar] librat historikë… kisha lexuar vetë autobiografitë e skllevërve dhe për këtë arsye kisha informacione të dorës së parë nga njerëz që ishin atje. Ju e shtoni atë në intuitën time, dhe ju mund të shihni formën e besimit tim dhe kurthin në të cilin do të më çonte brenda, gjë që do të ishte konfuzion i të dhënave me informacione dhe njohuri e kotë. Mendova se dija shumë për të. Dhe kjo arrogancë ishte pengesa e parë.

Ajo që më duhej ishte imagjinata për të grumbulluar faktet, të dhënat dhe të mos mbingarkohesha prej tyre. Imagjinata që e personalizoi informacionin, e bëri atë intim, por nuk e ofroi veten si zëvendësues. Nëse imagjinata mund të varej prej kësaj, atëherë ekziston mundësia e dijes. Urtësinë, natyrisht, do të lija vecmas, dhe do t’i mbështetesha lexuesit për ta prodhuar atë.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.