T’isha një lule – Musine Kokalari

Zbardhoi dritalindi dielli; u  ditë dhe  shpirtin t’im ndjeva një gjë  re. Ishte një pyetje  donte përgjigje mbrëndëshmi ndëgjova një    pyeti “Ç’ësht jeta?” 
 
Hap sytë për një cast, vështroj rrotull dhe asgjë nuk gjejasnjeri nuk përgjigjet  vënd t’imUlem dhe u përvishem libravekërkoj mendimin e atyre  kanë shkrojtur…por edhe atje asgjë. 
 
Pa shpresë largohem prej vëndit ku ndodhesha, e pa kënaqur hedh këmbët e miarëndë rrëshqasindiçka shkelinNjë faqe libri  vjetërUlem, e mar, e vështroj dhe vetëm një fjalë këndojmosknaqsia 
 
Mendimet  turbullojnë dhe   fundi m’u duk se e gjeta  vërtetën, se jeta ësht mosknaqësia. 
 
drejtë, e pa gabuar gjithë thrresin sikur t’ishadhe unë gjithashtu. 
 
Jam njeri krijoi natyra duke  dhënë dhe tru vërviti  tokë bëri   lartë nga  gjithë shtazët dhe bimët, me gjith atë nuk knaqemi kërkoj vehtes  jem kështu jem ashtusi kjo dhe si ajo dhe   fundi e gjeta 
 
T’isha një lule-lule are, e vogël dhe me erë çelnja  prendverë dhe  vjeshtë  vishkesha  vetminë t’ime. 
 
T’isha një lule vjollce  mes  ferrave qëndroja e fshehur, e pa dukur dhe një ditë  zbulohesha prej duarve  dy  rinjvePrej frike larguar prej njerzis do t’më këputnin, do  dhurohesha te njëri –tjetri për shenjë kujtimi. Do  ndëgjonia se ç’flitninfjalët e bukura dhe plot shpresë. Do t’më thurnin dhe mua disa vargje  lehta për hir  dashuris. 
 
Një trendafil i egër  mbinja për mbi varrin e ndonjë  riut mirrnja pjesë  lotët  do  derdhnin mbi atë tokë  ftohët. 
 
Karafil i kuq  lulzoja dhe me kujdes  vaditesha …një ditë  vendosesha  jakën e palltos. Do  shetitnja dhe unë rrugët e qytetit , do  kuptonja jetën djaloshare dhe  gjithë do  vështronin atë dhe mua;…  dy qënkan  bukur do  thoshin. 
 
  fundi le t’isha  paku një lule e egër, midis rrugës dhe gurëve, pa kujdesin e  tjerëve. 
 
Një ditë do  shtypesha prej ndonjë këmbe njeriuburrë ase grua…e di, por s’ka gjënjë lule isha dhe jo njeri…. 
 
P.s.: Musine Kokalari ishte gruaja  rezistoi deri  minutën e fundit  jetës  saj e ndarë  internim e pa vizituar e sëmurë vetëm se besonte  vlera tjera nga Regjimi i Diktatorit Paranojak ashtu si ishte Enver Hoxha. Sot mbesa e saj Arba Kokalari bahet shqiptarja e pare euro deputeteve si perfaqesuese e nje vendi nordik . 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.