Thënie nga Sokrati

“Rënia nuk është një dështim. Dështimi vjen kur qëndroni aty ku keni rënë.”

*

“Shumica e njerëzve, duke përfshirë veten, jetojnë në një botë të injorancës relative. Ne jemi të kënaqur edhe me atë injorancë, sepse është e gjitha që dimë. Kur ne fillojmë së pari të ballafaqohemi me të vërtetën, procesi mund të jetë i frikshëm dhe shumë njerëz kthehen në jetën e tyre të vjetër. Por nëse vazhdoni të kërkoni të vërtetën, përfundimisht do të jeni në gjendje ta trajtoni më mirë. Në fakt, ju doni më shumë! Është e vërtetë se shumë njerëz rreth jush tani mund të mendojnë se jeni të çuditshëm apo edhe një rrezik për shoqërinë, por nuk ju intereson. Pasi ta keni shijuar të vërtetën, nuk do të dëshiroheni kurrë të ktheheni në të qenit injorantë.”

*

“Sekreti i lumturisë, nuk gjendet në kërkimin e më shumëe më shumë… por në zhvillimin e kapacitetit për të shijuar më pak.”

*

“Nëse dëshironi të gaboni, atëherë ndiqni masat.”

*

“Ndërgjegjësimi i injorancës është fillimi i mençurisë.”

*

“Kur debati të humbasë, shpifjet bëhen mjet i humbësit.”

*

“Në çdo person ka një diell. Vetëm lërini të ndriçojnë.”

*

“Askush nuk mund të mësojë, nëse me mësim nënkuptojmë transmetimin e dijes, në çdo mënyrë mekanike, nga një person në tjetrin. Më së shumti që mund të bëhet është që një person, i cili ka më shumë njohuri se një tjetër, duke kërkuar një sërë pyetjesh, stimulon tjetrin për të menduar dhe kështu e bën atë të mësojë për vete.”

*

“Martohuni, në çdo rast. Nëse ndodh që të kesh një bashkëshorte të mirë, do të jesh i lumtur; nëse është e keqe, do të bëhesh filozof.”

*

“Ne jemi ato që bëjmë në mënyrë të përsëritur. Përsosmëria atëherë është një zakon.”

*

“Unë e quaj veten një luftëtar paqësor … sepse betejat që ne luftojmë janë brenda nesh.”

*

“Ai që nuk është i kënaqur me atë që ka, nuk do të ishte i kënaqur me atë që do të donte të kishte.”

*

“Gënjeshtrat janë vrasja më e madhe. Ata vrasin të vërtetën.”

*

“Unë jam budalla, por e di që jam budalla dhe kjo më bën më të zgjuar se ti.”

*

“Mençuria e vërtetë vjen tek secili prej nesh kur kuptojmë se sa pak e kuptojmë për jetën, veten dhe botën rreth nesh.”

*

“Detyrimi i dërgon fëmijët në shtrat në kohë, por dashuria i mbulon mbulesat rreth qafave të tyre dhe i nxjerr puthjet dhe përqafimet. E djeshmja ka të bëjë me përvojën; e nesërmja ka të bëjë me shpresën; e sotshmja ka të bëjë me kalimin nga njëra në tjetrën. Njerëzit më të lumtur në tokë nuk kanë më të mirën nga gjithçka … ata bëjnë më të mirën e gjithçkaje që unë nuk mund t’ia mësoj askujt , unë vetëm mund t’i bëjë ata të mendojnë.”

*

“Qetësia, rregullsia, mungesa e kotësisë, Sinqeriteti, thjeshtësia, vërtetësia, qetësia, ngulmimi, mos-acarimi, përshtatshmëria, përulësia, këmbëngulja, integriteti, fisnikëria, zemërgjerësia, bamirësia, bujaria, pastërtia. Praktikoni në përditshmërinë tuaj këto tetëmbëdhjetë “gjëra” dhe së shpejti do të arrini pavdekësinë.”

*

“Unë jam qytetar i botës dhe kombësia ime është vullneti i mirë.”

*

“Kur isha i ri, besoja se jeta mund të shpaloset në mënyrë të rregullt, sipas shpresave dhe pritjeve të mia. Por tani e kuptoj se Rruga erdhi si një lumë, gjithmonë ndryshon rrjedhë, gjithnjë e më tutje. Udhëtimet e mia zbuluan se Rruga vetë krijon luftëtarin; se çdo rrugë çon në paqe, çdo zgjedhje në mençuri. Dhe se jeta ka qenë gjithmonë, dhe gjithmonë do të jetë, rrjedhimisht një mister.”

*

“Bëje sepse është në zemrën tënde. Jo sepse ju doni diçka në kthim. Punësoni kohën tuaj në përmirësimin e vetes nga shkrimet e njerëzve të tjerë, në mënyrë që të fitoni lehtësisht atë që të tjerët kanë punuar shumë për të.”

Përktheu: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.