Stephen Hawking mbi vrimat e zeza dhe mbijetesen

Stephen Hawking është një nga fizikantët më të mëdhenj të kohës sonë, ai gjithashtu kishte shumë fjalë frymëzimi për të gjithë ne.

Sot, menduam që të kthenim vëmendjen tuaj te disa fjalë të urta që ai kishte për ata që po kalojnë kohë të vështira.

Në një “sallë leksionesh” në Institutin Mbretëror në Londër, më 7 janar 2016, Stephen Hawking kishte këtë për të thënë për ata që ishin me depresion:

“Mesazhi i kësaj ligjërate është se vrimat e zeza nuk janë aq të zeza sa ato janë pikturuar. Ata nuk janë burgjet e përjetshme që dikur ishin menduar. “

“Gjërat mund të dalin nga një vrimë e zezë si në pjesën e jashtme dhe ndoshta dalja tjetër mund të jetë në një tjetër univers. Pra, nëse ju mendoni se jeni në një vrimë të zezë, mos hiqni dorë – ka një rrugëdalje … “

“Mos harroni të shikoni lart në yje dhe jo poshtë në këmbët tuaja. Mundohuni të kuptoni atë që shihni dhe të pyesni për atë që e bën universin të ekzistojë. Ji kureshtar. Dhe megjithatë, sado e vështirë mund të duket jeta, gjithmonë ka diçka që mund të bëni dhe të keni sukses. Është me rëndësi që të mos heqësh dorë. “

“Unë kam qenë me fat për të punuar në fizikën teorike në një kohë interesante dhe është një nga zonat e pakta në të cilat aftësia e kufizuar nuk ishte një hendikep serioz”.

“Është gjithashtu e rëndësishme të mos zemërohesh, pavarësisht se sa e vështirë mund të duket jeta, sepse mund të humbësh të gjitha shpresat nëse nuk mund të qeshësh me veten dhe jetën në përgjithësi”.

Si një njeri i cili i kapërceu këto pengesa të pabesueshme dhe jetoi një jetë kaq të guximshme dhe të mahnitshme, kjo këshillë nuk mund të vinte nga një vend më i mirë.

Profesori Hawking u diagnostikua me sëmundjen neurone motorike në 1963 në moshën 21 vjeçare, kur iu dha vetëm 2 vjet për të jetuar.

Në të njëjtin event, vajza e tij Lucy i tha audiencës se buzëqeshja dhe motivimi i babait të saj e mbajtën të gjallë vetë Hawking:

“Ai ka një dëshirë shumë të lakmueshme për të vazhduar dhe aftësinë për të mbledhur të gjitha rezervat e tij, të gjithë energjinë e tij, të gjithë fokusin e tij mendor dhe t’i shtyjë të gjithë në atë qëllim që të vazhdojë”.

“Por jo vetëm për të vazhduar me qëllim të mbijetesës, por për ta tejkaluar këtë duke prodhuar punë të jashtëzakonshme – duke shkruar libra, duke dhënë leksione, duke frymëzuar njerëz të tjerë me aftësi të kufizuara neurodegjenerative dhe të tjera sëmundje të ngjashme.”

Burimi: Ideapo 
Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.