Sot është e shtunë… – Jamarbër Marko

Për mua dhe për ty

Për të gjithë.

Për të gjithë ata

Që patën diçka në tokë.

 

Sot është e shtunë

Edhe për ata që janë mërzitur

Për ata që nuk dinë të jetojnë.

Është e shtunë edhe për ata

Që nuk janë më.

 

Sot është e shtunë

Për kuajt që tërheqin karrocat në errësirë

Për lodrat që u luajtën

Dhe për vendet bosh në sallat e lavdisë.

 

Sot është e shtunë

Edhe për ata që nuk e dinë këtë gjë

Që vuajnë e s’ janë të lumtur.

 

Vetëm sot është e shtunë,

E dëgjova në rrugë

Në derën e spitalit.

 

Sot është e shtunë

Edhe sikur askush të mos e kujtojë…

Jo vetëm sepse unë sot jam mërzitur,

Por për madhështinë e një dite

Që veshi mbi vete pelerinën e vjetër të botës.

 

Është e shtunë

Sepse nuk ekziston asnjë ditë tjetër

Si kjo e sotmja

Dhe dikush mund të thotë

Se asnjëherë nuk ka qenë e shtunë,

Se asnjëherë, asnjë ditë

Nuk ka shpënë buzë greminës kuptimin e madh

Jetën e madhe përpara një bluze

Të thjeshtë dite

Siç është dita e shtunë.

 

Ditë e shtunë sot

Që u përsërit aq shumë

Mbi atë çka bënë ata që nuk jetojnë sot

Me lehtësinë e atyre që jetojnë

Të mbështjellë nga e shtuna

Që si letër karamelesh

Bie mbi butësinë e vjetër.

 

Sot e shtuna bie mbi kërcënimin e vjetër

Dhe thuhet nga të gjitha buzët kudo

Edhe atje ku dita është ngatërruar me një tjetër

Edhe atje ku dashuria është zëvendësuar me një tjetër.

Kudo sot e shtuna përkëdheli plagët dhe buzëqeshi

Për t’ ua bërë më njerëzore,

Për t’ ua larguar sadopak nga pesha e kohës,

Që e veshur me hijen dhe dritën e një të shtune

Ndaloi lozonjare dhe tha:

Sot është e shtunë

Kur filluam të kuptojmë

Se vetëm në botën tonë është diçka

Të rrish pak më shumë në të ftohtë

Për të larguar diku drejt pafundësisë

Nyjen e vërtetë,

Që lëkundet me përkëdheli,

Brenda thellë së shtunës

Që duket se nuk do të ndërrohet me asnjë ditë tjetër.

 

Sot është e shtunë

Për të vetmen thjeshtësi dhe mendim

Për të vetmen kënaqësi dhe trishtim

Për të bërë një hap

Në botën e vogël të njerëzve.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.