Shkrimtarët më të mirë amerikanë

Në vetëm dy shekuj të shkurtër, SH.B.A. ka prodhuar një numër të jashtëzakonshëm shkrimtarësh që kanë ndikuar letërsinë dhe artin në mbarë botën. Kjo listë përfshin romancierë të shkëlqyeshëm amerikanë, poetë, dramaturgët më të mirë dhe shkrimtarë në të gjitha gjinitë e trillimeve dhe të fiction njëlloj.
Kush janë autorët më të mëdhenj amerikanë? Kjo listë përfshin shkrimtarët në të gjitha mediumet, si të gjallë ashtu edhe të vdekur. Ndoshta të preferuarat tuaja për çdo kohë përfshijnë poetë si Emily Dickinson ose Robert Frost.
Shkrimtarët më të mëdhenj amerikanë janë disa që kanë prodhuar disa nga romanet më të mirë, ese, filma, tregime të shkurtra, shfaqje skenike dhe poezi të të gjitha kohërave. Ndërsa shumë kanë qëndruar në provën e kohës dhe janë të përfaqësuar fort në kanunin letrar, mbetet të shihet nëse më shumë autorë bashkëkohorë amerikanë të Shekullit 21 do të mbahen mend në dekadat e ardhshme.
Disa nga shkrimtarët më të mire amerikanë janë:

Samuel Langhorne Clemens i njohur me emrin e tij të penës Mark Twain, ishte një shkrimtar amerikan, humorist, sipërmarrës, botues dhe pedagog. Ai u vlerësua si “humoristi më i madh që ka prodhuar ky vend”, dhe William Faulkner e quajti atë “babai i letërsisë amerikane”. Romanet e tij përfshijnë Aventurat e Tom Sawyer (1876) dhe vazhdimin e tij, Aventurat e Huckleberry Fin (1885), kjo e fundit shpesh quhet “Romani i Madh Amerikan”.

Edgar Allan Poe ishte një shkrimtar, redaktor dhe kritik letrar amerikan. Poe është më i njohur për poezitë e tij dhe tregimet e shkurtra, veçanërisht përrallat e tij të misterioze dhe makabre. Ai vlerësohet gjerësisht si një figurë qendrore e Romantizmit në Shtetet e Bashkuara dhe të letërsisë amerikane në tërësi, dhe ai ishte një nga praktikuesit më të hershëm të vendit për tregime të shkurtra. Ai përgjithësisht konsiderohet shpikësi i zhanrit të trillimeve detektive dhe vlerësohet më tej se kontribuon në zhanrin në zhvillim të trillimeve shkencore. Ai ishte shkrimtari i parë i njohur amerikan që fitoi jetesën vetëm duke shkruar, duke rezultuar në një jetë dhe karrierë të vështirë financiare.

John Ernst Steinbeck Jr ishte një autor amerikan. Ai fitoi Çmimin Nobel në Letërsi të vitit 1962 “për shkrimet e tij realiste dhe imagjinare, duke kombinuar me humor dhe perceptim të prirur shoqëror”. Ai është quajtur “një gjigant i letrave amerikane”, dhe shumë prej veprave të tij konsiderohen klasike të letërsisë perëndimore.

Ernest Miller Hemingway ishte një gazetar amerikan, romancier, shkrimtar me tregime të shkurtra dhe sportist. Stili i tij ekonomik dhe i nënvlerësuar – të cilin ai e quajti teoria e ajsbergut – pati një ndikim të fortë në trillimet e shekullit të 20-të, ndërsa stili i tij aventuresk dhe imazhi i tij publik i sollën admirim nga gjeneratat e mëvonshme. Hemingway prodhoi pjesën më të madhe të punës së tij midis mesit të viteve 1920 dhe mesit të viteve 50, dhe ai fitoi Çmimin Nobel në Letërsi në 1954. Ai botoi shtatë romane, gjashtë koleksione me tregime të shkurtra dhe dy vepra jo-fiction. Tre nga romanet e tij, katër koleksione me tregime të shkurtra dhe tre vepra jo-fiction u botuan pas vdekjes. Shumë nga veprat e tij konsiderohen klasike të letërsisë amerikane.

Francis Scott Key Fitzgerald ishte një shkrimtar amerikan , veprat e të cilit ndihmuan për të ilustruar flakërimin dhe tepricën e epokës së Xhazit. Ndërsa arriti suksesin, famën dhe pasurinë popullore në jetën e tij, ai nuk mori shumë vlerësim kritik deri pas vdekjes së tij. Ndoshta anëtari më i shquar i “Brezit të Humbur” të viteve 1920, Fitzgerald tani vlerësohet gjerësisht si një nga shkrimtarët më të mëdhenj amerikanë të shekullit të 20-të. Ai mbaroi katër romane: Kjo anë e parajsës, e bukura dhe e mallkuara, Getsbi i Madh dhe Tender is the Night. Një roman i pestë, i papërfunduar, Manjati i fundit, u botua pas vdekjes. U botuan katër koleksione të tregimeve të tij të shkurtra, si dhe 164 tregime të shkurtra në revista gjatë jetës së tij.

John “Jack” Griffith London ishte një romancier, gazetar dhe aktivist shoqëror amerikan. Një pionier në botën e trillimeve të revistës tregtare, ai ishte një nga shkrimtarët e parë që u bë një njeri i famshëm në mbarë botën dhe fitoi një pasuri të madhe nga të shkruarit. Ai ishte gjithashtu një novator në zhanrin që më vonë do të bëhej i njohur si trillim shkencor. Punimet e tij më të famshme përfshijnë “The Call of the Wild and White Fang”, të dy të vendosur në “Klondike Gold Rush”, si dhe tregimet e shkurtra “Të ndërtojmë një zjarr”, “An Odyssey of the North” dhe “Dashuria e Jetës”. Ai gjithashtu shkroi për Paqësorin e Jugut në histori të tilla si “Perlat e Parlay” dhe “The Heathen”.

Herman Melville ishte një romancier amerikan, shkrimtar me tregime të shkurtra dhe poeti i periudhës së Rilindjes Amerikane. Ndër veprat e tij më të njohura janë Typee (1846), një tregim romantik i përvojave të tij të jetës polineziane, dhe kryevepra e tij Moby-Dick (1851).

Ray Douglas Bradbury ishte një autor dhe skenarist amerikan. Ai punoi në një shumëllojshmëri të zhanreve, duke përfshirë fantazinë, trillimet shkencore, tmerrin dhe trillimet e misterit.
I njohur kryesisht për shkrimin e romanit simbolik dystopian “Fahrenheit 451” (1953), dhe koleksionet e tij fantastiko-shkencore dhe me histori tmerri, “The Martian Chrinicles” (1950), “The Illustrated Man” (1951), dhe “I Sing the Body Electric ”(1969), Bradbury ishte një nga shkrimtarët më të famshëm amerikanë të shekullit XX dhe të XXI-të. Ndërsa shumica e veprës së tij më të njohur është në fiction , ai shkroi edhe në zhanre të tjera, të tilla si romani i ardhshëm i moshës “Dandelion Wine” (1957) dhe kujtimi i trilluar “Hijet e gjelbërta, balena e bardhë” (1992).

Përgatiti: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.