Rreth Italo Calvinos..

Gazetar, shkrimtar dhe tregues i tregimeve të shkurtra, shkrimtar eksperimental i fabulave imagjinare të të cilit e bënë atë një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të trillimeve italiane të shekullit të 20-të. Karriera e Calvinos si shkrimtar zgjati gati katër dekada. “Pas dyzet vitesh shkrim fiction, pasi hulumtova rrugë të ndryshme dhe bëra eksperimente të larmishme, erdhi koha që unë të kërkoj një përkufizim të përgjithshëm të punës sime. Unë do të sugjeroja këtë: metoda ime e punës ka më shpesh sesa të mos përfshijë zbritjen në peshë. Jam përpjekur të heq peshën, ndonjëherë nga njerëzit, ndonjëherë nga trupat qiellorë, ndonjëherë nga qytetet; mbi të gjitha jam përpjekur të heq peshën nga struktura e tregimeve dhe nga gjuha “. (nga ‘Gjashtë memorandume për mijëvjeçarin tjetër’, 1988) Italo Calvino lindi në Kubë. “Do të filloj duke thënë që kam lindur nën shenjën e Peshores,” tha ai dikur. Të dy prindërit e tij, Mario dhe Eva Calvino, ishin botanistë. Calvino u transferua me familjen e tij në Itali në rininë e tij dhe i kaloi vitet e para në San Remo, ku babai i tij ishte kuratori i kopshteve botanike. Midis 1941 dhe 1947 Calvino studioi në Universitetin e Torinos. Në vitin 1940, ai u hartua në Fashistët e Rinj dhe mori pjesë në pushtimin italian të Rivierës Franceze, por në moshën 19 ai u largua dhe kërkoi strehim në Alpe. Atje ai u bashkua me Rezistencën Komuniste në malet Ligurian. Nga këto përvoja ai u frymëzua për tregimet e tij të para. Pas luftës Calvino u diplomua në Universitetin e Torinos dhe punoi për periodikun komunist L’Unitį në 1945 si gazetar dhe për shtëpinë botuese Einaudi nga 1948 deri në 1984. Ai shkroi për revista të ndryshme gjatë gjithë jetës, përfshirë L’Unitį, La Nostra Lotta, Il Garibaldino, Voce della Democrazia, Il Contemporaneo, Cittį Aperta dhe La Republica. Duke ndjekur gjurmët e Cesare Pavese, Calvino nënshkroi me botuesit Einaudi me bazë në Torino. Menjëherë pasi shkruajti tezën e tij të diplomimit për Conrad, Calvino publikoi romanin e tij të parë, “Il sentiero dei nidi di ragno” (1947, Rruga për në folenë e merimangave), për lëvizjen e rezistencës që shihet përmes syve të një djali të ri dhe në mënyrën neorealiste. Vepra u vu re për kthesat e saj fablike në tregim. “Il visconte dimezzato” (1952, The Cloven Viscount) shënoi pushimin e Calvino me temat e zakonshme të lidhura me përvojën e luftës. Ajo tregoi historinë e një njeriu të prerë përgjysmë nga një topth gjatë luftës turko-kristiane. Paraqitja e romanit provokoi një debat mbi realizmin nga partia komuniste italiane. Në vitet 1950 botoi përralla fantastike, duke lëvizur mes alegorisë dhe fantazisë së pastër, solli një vlerësim ndërkombëtar për Calvinon dhe ai vendosi reputacionin e tij si një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të trillimeve italiane të shekullit të 20-të. “Il visconte dimezzato” u pasua nga “Il barone rampante” (1957, Baroni në Pemë), në të cilin djali i një baroni të shekullit të 18-të ngjitet në një pemë dhe përfundon të kalojë jetën e tij në tregjet e ndryshme. “Il cavaliere inesistent”e (1959, The Knight Non-Existent), libri i fundit i trilogjisë së paraardhësve tanë, i cili i dha përparësi fantazisë jashtë venës së përgjithshme neorealiste. Prapa lojrave të përrallave gjithashtu mund të shihet pyetja e Calvinos për marrëdhëniet midis ndërgjegjes individuale dhe rrjedhës së historisë. Sidoqoftë, në “La nuvola di smog” (1958) autori u kthye për pak kohë në mënyrën sociale-realiste për të satirizuar shoqërinë industriale. Shkruar në vetën e parë, narratori pa emër përfshihet me një gazetë e cila merrej me ndotjen dhe mjedisin. Midis 1955 dhe 1958 Calvino pati një lidhje me aktoren Elsa de ‘George, e cila ishte e martuar me Kontin Sandro Contini Bonacossi. Përjashtim nga letrat e tij u botuan në një artikull në të përditshmen në Milano Corriere della Sera në 2004. Ndërsa jetonte në Francë, Calvino u takua me përkthyesen argjentinase Esther Judith Singer (me nofkën Chichita), e cila punonte në selinë e UNESCO-s. Ata u martuan në vitin 1964 në Havanna. Calvino vdiq nga hemorragjia cerebrale në Siena, më 19 shtator 1985.

Përktheu: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.