Piktorja, poetja dhe filozofja Etel Adnan mbi ëndërrimin dhe krijimtarinë

Gjithmonë mendoja se të ëndërruarit ishte nderi i specieve njerëzore. Logjika e ëndrrave është më e lartë se ajo që ne ushtrojmë gjatë zgjimit. Në ëndrra mendja më në fund gjen guximin e saj: guxon atë që ne nuk guxojmë. Krijon gjithashtu: nga makthet deri te llogaritjet fantastike… dhe percepton realitetin përtej interpretimeve tona të paqarta. Në ëndrra notojmë dhe fluturojmë dhe nuk çuditemi. Endrrat derdhen në ditët tona. Për disa njerëz ata kurrë nuk ndalojnë të derdhin: vizionarët, endacakët dhe të gjithë ata që flasin vetë, me zë të lartë, në qytetet e mëdha.

Ndonjëherë, teksa pikturoj, diçka e egër lëshohet në ajër. Diçka e procesit të ëndrrave përsëritet… por me një lloj agresiviteti të veçantë: një pikturë është si një territor. Të gjitha llojet e gjërave ndodhin brenda kufirit të tij, të barabartë me zbulimet e vrasjeve oapo krijimeve që kemi në botën e jashtme. 
Ne i përkthejmë ëndrrat tona në letër dhe rroba, duke i nënshtruar ato, shumicën e kohës, nga frika e këtij momenti të së vërtetës që ka energji të mjaftueshme për të hedhur në erë botën.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.