Pesë nga autorët gjermanë më me ndikim!

  • Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1823). Goethe është në Gjermani cfarë është Shekspiri për Anglinë. Ashtu si Servantesi në Spanjë ose Dante në Itali, Goethe është njëkohësisht një pjesë e pashlyeshme e trashëgimisë së vendit të tij dhe një gjeni letrar i njohur globalisht. Veprat e tij më të rëndësishme janë: “Vuajtjet e djaloshit Verter”, “Fausti”,
  • Thomas Mann (1875 – 1955). Thomas Mann lindi në një familje të klasës së lartë në qytetin verior të Lübeck. Gjatë gjithë shkollimit, Mann u përgatit të bëhej gazetar, por ai filloi të shkruajë tregime të shkurtra që në moshë të vogël. Veprat e tij më të rëndësishme janë: “Budenbrokët”, “Vdekje në Venecie”, “Mali magjik”.
  • Hermann Hesse (1877 – 1962). Hesse lindi në qytetin jugor të Calw në një familje tepër fetare. Babai, nëna dhe babai i nënës së Hesse ishin të gjithë misionarë në Indi dhe ata supozuan se Hesse do ta ndiqte shembullin. I riu Hesse studioi në shkollat me konvikt në Wuerttemberg dhe në një manastir në Maulbronn. Veprat e tij më të rëndësishme janë: “Sidharta”, “Ujku i stepes”, “Loja e rruazave prej qelqi”.
  • Friedrich Hölderlin (1770 – 1843). Johann Christian Friedrich Hölderlin është një figurë e rëndësishme si në poezinë dhe filozofinë gjermane. Veprat e tij më të rëndësishme janë: “Schizophrenia and seclusion”, “Acclaimed poet”.
  • Ernst Jünger (1895 – 1998). Ernst Jünger mbetet një nga figurat më polarizuese në historinë moderne gjermane. Megjithëse ai nuk ishte një mbështetës i vendosur i regjimit nazist, Jünger shërbeu në Ushtrinë Gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore shkroi vepra të shumta duke lavdëruar mentalitetin luftëtar. I përshëndetur nga disa, i tallur nga të tjerët, askush nuk mund ta mohojë rëndësinë e punës së Jünger në Gjermaninë moderne. Veprat e tij më të rëndësishme janë: “Military service in WWI”, “Storm of Steel”, “The Glass Bees”.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.