Për ju që nuk e dini: Kush është autori i Drakulës?!

Abraham Bram Stoker lindi më 8 nëtor të vitit 1847 në lagjen Colntraf në Dublin, të Irlandës. Është autori i romanit të njohur të quajtur Drakula.

Stoker filloi të interesohej për teatër, ndërsa ishte një student me një mik, Dr Maunsell. Ai u bë kritiku i teatrit për Dublin Evening Mail, në bashkëpronësi me autorin e miteve gotike Joseph Thomas Sheridan Le Fanu. Kritikët e teatrit janë mbajtur në nderim të ulët por ai terheqi vëmendjen nga kualiteti i komenteve të tij. Në dhjetor 1876 ai dha një koment favorizues per Hamletin Henri Irvingut në Royal teatrin në Dublin. Irvin e ftoi Stokerin për darkë në hotelin Shelbourne, ku ai po qëndronte. Ata u bënë shokë. Stoker shkruante mite gjithashtu, dhe në 1872 “Kupa e Kristalit” u publikua nga shoqëria e Londrës, e ndjekur nga “Zingjiri i Fatit” në katër pjesë në The Shamrock. Në 1876,ndërsa ishte një nënpunës civil në Dublin, Stoker shkroi një libër jo-trillim e cila mbeti një vepër standarde gjithashtu, ai zotëronte një interes në art,dhe ishte themelues i klubit të skicave në Dublin 1874.

Vepra të tjera të tij:
• Rruga aguliçe 1875
• Kolona e Gjarpinjeve 1890
• Drakula 1897
• Miss Betty 1898
• Misteret e Detit 1902
• Njeriu 1905
• etj…

Bram Stoker vdiq me 20 prill 1912 në Londër të Anglisë disa biografë supozojnë se shkaku i vdekjës ishte sifilisi terical. Bram Stoker vdiq në moshen 64 vjeqare pas vdekjes kufoma e tij u dogj dhe hiri u vendos në një arkivol Golden Gren, Londër, Angli.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.