Për jetën e Marina Tsvetaeva…

Një nga më origjinalet e poetëve rusë të shekullit të 20-të, rehabilitimi letrar i të cilës filloi në vitet 1960. Poezia e disiplinuar e Marina Tsvetaeva u rrit nga vetë personaliteti i saj kontradiktor dhe nga përdorimi shumë i kontrolluar i gjuhës. Ndër temat e saj të panumërta ishte seksualiteti i femrës dhe tensioni midis emocioneve private të grave dhe roleve të tyre publike. Për shkak të pikëpamjeve të saj politike, ajo jetoi në mërgim në vitet 1920 dhe 1930. Pasi u kthye në Bashkimin Sovjetik dhe u izolua nga komuniteti letrar ajo bëri vetëvrasje në 1941. Marina Tsvetaeva lindi në Moskë. Ivan Tsvetayev, babai i saj, ishte profesor i historisë së artit dhe themeluesi i Muzeut të Arteve të Bukura. Nëna e Tsvetaeva Mariya, née Meyn, ishte një pianiste e talentuar e koncertit. Familja udhëtoi shumë dhe Tsvetaeva ndoqi shkollat në Zvicër, Gjermani dhe në Sorbonne, Paris. Tsvetaeva filloi të shkruaj vargje në fëmijërinë e saj të hershme. Si poete ajo debutoi në moshën 18 vjeç me koleksionin “Evening Album”, një haraç për fëmijërinë e saj. Libri u botua privatisht dhe i ishte kushtuar diaristit narcisist Bashkiartseff (1858-1884). Mbrëmja e albumit u rishikua e favorshme nga Nikolai Gumilyov (1886-1921), një poet dhe kritik letrar, i cili u akuzua pas Revolucionit për komplot ndaj regjimit dhe u pushkatua pa gjyq. Më 1912 Tsvetaeva u martua me Sergei Efron, ata patën dy vajza dhe një djalë. “Magic Lantern” tregoi mjeshtërinë e saj teknike dhe u pasua në 1913 nga një përzgjedhje poezish nga koleksionet e saj të para. Afera e Tsvetaeva me poeten dhe libretisten e operas Sofiia Párnok (1885-1933) frymëzoi ciklin e saj të poezive të quajtur ‘E dashura’. Një tjetër marrëdhënie që Tsvetaeva pati me Konstantin Borisovich Rodzevich, një oficer i Ushtrisë së Kuqe dhe një mik i burrit të saj. Rodzevich ishte kapur nga Ushtria e Bardhë dhe ai kishte ikur në Pragë, ku ishte diplomuar si avokat. Ai ishte një anëtar aktiv i organizatave pro-komuniste, iu bashkua gjatë Luftës së Dytë Botërore rezistencës franceze dhe kaloi dy vjet në robëri në Gjermani. ‘Poema e Malit ’dhe ‘Poema e Fundit’ u frymëzuan nga kjo marrëdhënie, por Rodzevich nuk u mahnit nga puna e Tsvetaevas. Ai e la atë dhe u martua menjëherë pas lidhjes me Mariya Bulgakova, e cila më vonë e quajti atë “një derr simpatik dhe imoral”. Në vitin 1960 ai dërgoi arkivin e tij Tsvetaeva në Moskë dhe argumentoi se Tsvetaeva krijoi një “mit” nga lidhja e tyre. Pas Revolucionit të 1917 Tsvetaeva u bllokua në Moskë për pesë vjet. Gjatë urisë një nga vajzat e saj vdiq. Poemat e kompozuara midis viteve 1917 dhe 1921 u shfaqën në vitin 1957 nën titullin “The Demesne of the Swans”. Boris Pasternak u dha menjëherë pas fuqisë lirike të poezisë së saj. Para nisjes së saj nga Rusia, ata u takuan pesë herë. Tsvetaeva dikur e përshkroi shokun e saj se dukej si një kalë arab. Ata shkëmbyen dorëshkrime dhe i kushtuan shumë poema njëri-tjetrit. Në vitin 1923 ajo i shkruante një shoku: “Pasternak është diçka e shenjtë për mua, e gjithë shpresa ime; në një moment, është qielli përtej skajit të tokës; në një tjetër, është ajo çfarë akoma nuk ka qenë; dhe pastaj, çfarë do të jetë.” Poezitë e Tsvetaeva zbulojnë interesin e saj në rritje për këngën popullore dhe teknikat e simbolistit dhe poetëve kryesorë, siç janë Aleksander Blok dhe Anna Akhmatova. Tsvetaeva shkroi gjashtë shfaqje në vargje dhe poema narrative, duke përfshirë ‘The Tsar Maiden’. Në 1922 Tsvetaeva emigroi me familjen e saj në Berlin, ku ajo u ribashkua me burrin e saj, dhe më pas vazhdoi në Pragë. Ishte një periudhë mjaft produktive në jetën e saj – ajo botoi pesë koleksione vargje dhe një numër poezish narrative, shfaqje dhe ese. Tsvetaeva përziu elemente nga lutjet ortodokse dhe folklorin me idiomën moderniste, dhe shpesh kërkoi frymëzim nga shekulli i 18-të dhe epoka romantike (ruse), nga e cila ajo adoptoi idenë e poetit si një rebel ose një i dëbuar: “Ne jemi poetë, të cilët kanë tingullin e të dëbuarve “, deklaroi ajo dikur. Niçe ishte gjithashtu një gur i rëndësishëm prekës; Tsvetaeva kishte lexuar gjithashtu librin për Zarathustrën në moshën pesëmbëdhjetë vjeç. “Molodets” (swain), të përfunduara në Çekosllovaki në fund të vitit 1922, ishte përralla e saj e dytë në vargje dhe u rishikua gjerësisht nga shtypi i emigrantëve. Duke u ndjerë e shqetësuar dhe e vetmuar, Tsvetaeva u largua nga Çekosllovakia për në Francë me fëmijët. “Nuk mund të qëndroj një dimër tjetër në Vshenory … Jeta këtu është shumë e vështirë, e mërzitshme dhe e zezë,” tha ajo në një letër. Për më tepër, qendra e emigracionit rus ishte zhvendosur nga Berlini në Paris. Deri në vitet ’30, poemat e Tsvetaevas nuk u shtypën më në vendin e saj të lindjes. Ajo botoi esetë e saj në botime të tilla të emigrantëve si Volia Rossii, Chisla, Poslednie Novosti dhe Sovremennye Zapiski. Ndonjëherë esetë e saj shtypeshin në një formë të prerë brutale. Më 1926 sulmi i saj ndaj themelimit letrar të emigratëve rusë e bëri atë ‘person non grata’. Gjatë viteve të saj në Paris Tsvetaeva shkroi dy pjesë të trilogjisë së planifikuar dramatike. Koleksioni i fundit i botuar gjatë jetës së saj, “Pas Rusisë” (1928), mori vetëm disa përmbledhje. “Vëllimi përmbyllet me përshëndetje nga heroina lirike deri në thekën ruse. Sipas thënieve të shumta të Tsvetaeva, Rusia kufizohet me tokën që është mishërimi i Zotit; mund të sugjerohet, pra, se toni meditues i shumë poezive nga koleksioni vjen nga përvoja tejkaluese njerëzore e së kaluarës së saj dhe nga zgjerimi i horizontit të saj shpirtëror dhe kulturor “. Në Paris familja jetonte në varfëri, të ardhurat vinin pothuajse tërësisht nga shkrimet e Tsvetaevas. Banesa e tyre ishte aq e ndyrë saqëbinte erë. Kur burri i saj filloi të punojë për shërbimin sovjetik të sigurisë NKVD, komuniteti rus i Parisit u kthye kundër Tsvetaevas. “Moy Pushkin”, një nga veprat më të mira në prozë të Tsvetaeva, doli në vitin 1937. Për të fituar para shtesë, ajo gjithashtu prodhoi tregime të shkurtra, kujtime dhe artikuj kritikë, dhe shkroi një seri memorialesh personale dhe letrare për Valery Bryusov, Andrey Bely, Maksimilian Voloshin, dhe Mikhail Kuzmin. Në mërgim Tsvetaeva ndihej gjithnjë e më i izoluar. Pasternak u përpoq ta bindte atë të kthehej në tokën e saj të lindjes. Ai i theksoi Maxim Gorkyt, më të famshmit nga të gjithë shkrimtarët proletarë, talentin e saj të madh, por Gorky nuk pranoi të interesohej për fatin e saj. Për një periudhë të shkurtër më 1928 Tsvetaeva kishte një nxënës poetik, Nikolai Gronsky; ai u vra në një aksident në metro në 1934, në moshën 25 vjeç. Tsvetaeva i kushtoi atij një cikël me pesë poema, ‘The Epitaf’. Pa miqësi dhe pothuajse e varfër ajo u kthye në Bashkimin Sovjetik në 1938, ku jetonte tashmë djali dhe burri i saj. Vitin tjetër burri i saj u ekzekutua dhe vajza e saj u dërgua në një kamp pune. Tsvetaeva, e cila kishte pritur të trajtohej si yll, ishte zyrtarisht e izoluar dhe e paaftë për të botuar. “Çdo dorëshkrim është i pambrojtur. Unë jam e gjitha dorëshkrim”, shkroi ajo në një letër drejtuar Arseny Tarkovsky, me të cilën ajo formoi një miqësi të ngushtë. Poema e saj e fundit ishte një përgjigje ndaj pjesës së Tarkovskit që filloi me rreshtat “Tryeza është shtruar për gjashtë, / Me kristal dhe trëndafila, / Por mysafirët e mi përfshijnë / Trishtimin dhe pikëllimin.” Tsvetaeva e akuzoi atë se e kishte lënë atë jashtë: “Unë vazhdoj të ndryshoj rreshtin e parë / Dhe vazhdoj të ndryshoj një fjalë: / “Unë shtroj tryezën për gjashtë. . . “/ Ke harruar një – të shtatin”. Pasi BS u pushtua nga Ushtria gjermane në 1941, Tsvetaeva u evakuua në qytetin e vogël krahinor të Elabugas me djalin e saj. Nuk kishte punë për të. Për të marrë para, ajo planifikoi të shiste disa lugë argjendi që kishte marrë me vete. Vajza e saj Ariadna dhe motra ishin dërguar në Gulag, Efroni ishte arrestuar dhe u ekzekutua më vonë. Në dëshpërim më 31 gusht 1941, ndërsa djali i saj dhe fqinji ishin në mungesë të një dite pune të detyruar, Tsvetaeva u var në kasollen ku banonte. Ajo kishte shkruar në vitin 1922 në ‘The Tsar-Maiden’: “Unë nuk jam askund. / Unë jam zhdukur në asnjë tokë. / Askush nuk kapet me mua. / Asgjë nuk do të më kthejë mbrapa”. Sipas Boris Pasternak, vetëvrasja e Tsvetaevas mund të ishte parandaluar nëse burokratët letrarë nuk do të kishin vepruar me një zemërim të tillë të tmerrshëm ndaj saj. Në poezitë e saj Tsvetaeva ka përdorur personazhe nga Bibla, heroinat e mitologjisë klasike, dhe folklorin dhe historinë ruse. Stili i saj mund të ishte aforizist dhe poetik, ajo përdori paradokse, duke provokuar lexuesin ta shoqëronte në kërkimin e të vërtetave të pasigurta.

Përgatiti: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.