Në kujtim të Agatha Christie…

Agatha Christie (1890-1976) – Agatha Mary Clarissa Miller – shkroi gjithashtu si Mary Westmacott Autorja britanike e romaneve dhe tregimeve të misterit, krijuesja e Hercule Poirot, detektivit belg dhe Miss Jane Marple. A.Christie shkroi më shumë se 70 romane detektive nën mbiemrin e burrit të saj të parë, kolonelit Archibald Christie. Ajo gjithashtu publikoi një seri romancash dhe një libër për fëmijë. “” Dhe tani, zonja dhe zotërinj, “tha Poirot me shpejtësi,” Unë do të vazhdoj me ato që isha gati të them. Kuptojeni këtë, dua të arrij tek e vërteta. E vërteta, sado e shëmtuar në vetvete, është gjithmonë kurioze dhe e bukur ta kërkosh atë. Unë jam shumë i moshuar, fuqitë e mia nuk mund të jenë ato që ishin “. Këtu ai priste qartë një kundërshtim. “Sipas të gjitha gjasave, ky është rasti i fundit që do ta hetoj ndonjëherë. Por Hercule Poirot nuk përfundon me një dështim. Zonja dhe zotërinj, unë po ju them, dua të di. Dhe unë do të di – pavarësisht nga ju të gjithë.” ” (nga The Murder of Roger Ackroyd, 1926) Agatha Christie lindi në Torquay, në qarkun e Devon, e bija e Frederick Alvah Miller, një amerikan me të ardhura të moderuara private dhe Clarissa Boehmer Miller, e bija e një Kapiteni ushtarak. Babai i Christie vdiq kur ajo ishte njëmbëdhjetë vjeç. Ajo dikur e përshkroi atë si “një baba shumë zbavitës, duke bërë gjithnjë asgjë”. Që nga fëmijëria, Christie ishte inkurajuar të shkruante nga nëna e saj. Shumica e personazheve në këto përpjekje të hershme vdiqën para përfundimit të tregimit. Christie u shkollua fillimisht në shtëpi, dhe në moshën 16- vjeçare u dërgua në një shkollë në Paris, ku studionte për të kënduar dhe piano. Ajo ishte një pianiste e arritur, por frika dhe ndrojtësia e saj skenike e penguan atë të ndiqte një karrierë muzikore. Christie mbeti e ndrojtur dhe e tërhequr individualisht gjatë gjithë jetës së saj. Në librat e saj, Christie rrallë i referohej muzikës, megjithëse detektivët e saj, Poirot dhe Miss Marple, tregojnë interes për operën dhe Poirot këndon në ‘The A.B.C. Murderers’ (1936) një këngë e Luftës së Parë Botërore. Kur nëna e Christie e çoi në Kajro për një dimër, ajo shkroi atje një prej romaneve të saj. E inkurajuar nga Eden Philpotts, fqinj dhe mik në Torquay, ajo iu përkushtua shkrimit dhe botoi tregime të shkurtra. Më 1914 Christie u martua me Archibald Christie, një oficer në Korpusin Mbretëror Ajror; vajza e tyre, Rosalind, lindi në 1919. Gjatë Luftës së Parë Botërore ajo punoi në një Spital të Kryqit të Kuq në Torquayas si një shpërndarëse tek spitali, i cili i dha asaj një njohuri për helmet. Ishte e dobishme kur ajo filloi të zhvillojë komplotet e mistereve të saj. Romani i parë i detektivit të Christie, ‘The Mysterious Affair at Styles’, prezantoi Hercule Poirot, detektivin belg, i cili u shfaq në më shumë se 40 libra, i fundit prej të cilave ishte ‘Curtain’ (1975). Christie bleu një shtëpi dhe e quajti atë “Styles” pas romanit të parë. Poirot është një personazh miqësor eksentrik, shoku i të cilit Kapiteni Hastings përfaqëson “narratorin idiot” – i njohur nga tregimet e Sherlock Holmes. Pas pushtimit gjerman në Belgjikë në 1914, Poirot, një ish polic, u detyrua të largohej nga vendi i tij; kishte shumë refugjatë belgë në Mreterine e Bashkuar. Përfundimisht Poirot u vendos në Whitehaven Mansions të Londrës. Poirot është i shkurtër. Ai ka mustaqe të dylluzuara, kokë në formë veze dhe këmbë të vogla. Poirot nxjerr përfundime nga vëzhgimi i sjelljes së njerëzve dhe nga objektet përreth tij, duke krijuar një zinxhir faktesh që zbulojnë përfundimisht vrasësin. “Pas detajeve të ndara me sa duket është gjithmonë një model, të cilin vetëm Poirot është në gjendje ta shohë. Christie shprehet: “Unë duhej ta kisha braktisur atë pas tre ose katër librave të parë dhe të filloja përsëri me dikë shumë më të ri se ai”. “Çdo vrasës është ndoshta shoku i vjetër i dikujt,” argumentoi Christie për shfaqjen në skenën teatrale të “The Murder of Roger Ackroyd”. Martesa e Christie u prish në 1926. Archie Christie, i cili punonte në qytet, njoftoi se ai kishte rënë në dashuri me një grua më të re, Nancy Neele. Në të njëjtin vit nëna e dashur e Christie vdiq. Pasi dëgjoi që burri i saj ishte larguar për në shtëpinë e zonjës Neele, Christie u zhduk për një kohë. “Do të jepja me kënaqësi 500 £ nëse do të dëgjoja vetëm se ku është gruaja ime,” tha Kolonel Christie. Historia e jetës së saj të vërtetë aventureske në vitin 1926, kur ajo jetonte në një hotel Harrowgate nën emrin Zonja Teresa Neele, ishte bazë për filmin “Agatha” (1978), me regji të Michael Apted. Në rolin e titullit ishte Vanessa Redgrave. Mjekët që ekzaminuan Christie pohuan se humbja e kujtesës ishte e vërtetë – “një rast klasik i amnezisë që rezulton nga mbikëqyrja”. Pjesa më e madhe e dy viteve të ardhshme ajo i kaloi duke udhëtuar. Divorci i Christie u finalizua në vitin 1928, dhe dy vjet më vonë ajo u martua me arkeologun Max Mallowan. Ajo e kishte takuar atë në udhëtimet e saj në Lindjen e Afërt në 1927, dhe e shoqëroi atë në gërmimet e tij të vendeve në Siri dhe Irak. Më vonë Christie përdori këto ambiente ekzotike në romanet e saj ‘Vrasja në Mesopotami’ (1936), ‘Vdekja mbi Nil (1937) dhe’ Ata erdhën në Bagdad (1951). Me Max Mallowan, Christie udhëtoi në 1947 dhe 1949 për te ekspeditat në Nimrud, kryeqytetin e lashtë të Asirisë, dhe në Luginën e Tigrit. Aventurat e saj arkeologjike u rrëfyen në ‘Eja, më thuaj si jeton’ (1946). Mallowan ishte Katolik dhe 14 vjet më ri se ajo; ai u bë një nga arkeologët më të shquar të brezit të tij. Për martesën e saj, shkrimtarja citohet të ketë thënë: “Një arkeolog është burri më i mirë që çdo grua mund të ketë. Sa më e vjetër që ajo bëhet, aq më shumë ai interesohet për të.” Sidoqoftë, ka shumë të ngjarë që Christie kurrë nuk e bëri këtë lloj vërejtjeje personale. Mallowan punoi në Irak në vitet 1950 por u kthye në Angli, kur shëndeti i Christie u dobësua. Libri i tij më i famshëm ishte ‘Nimrud dhe Mbetjet e tij’ (Nimrud and its Remains). -Periudha më e frytshme e Christie filloi në fund të viteve 1920. Gjatë viteve 1930 ajo botoi katër romane misteri jo-seri, katërmbëdhjetë romane Poirot, dy romane Marple, dy libra Battle Superintendent, një libër me tregime ku shfaqet Harley Quin dhe një tjetër që përmbante Z. Parker Pyne, një libër shtesë Mary Westmacott dhe dy shfaqje origjinale . -Gjatë Luftës së Dytë Botërore Christie punoi si shpërndarëse e Spitalit të Kolegjit Universitar në Londër, duke zgjeruar atje njohuritë e saj për helmet. Ajo gjithashtu prodhoi dymbëdhjetë romane të përfunduara. Pas luftës ajo vazhdoi të shkruante në mënyrë të frytshme, duke fituar gjithashtu sukses në skenë dhe në kinema, por ajo kurrë nuk shkroi një skenar origjinal. -Në 56 vjet Christie shkroi 66 romane detektivë, ndër më të mirët nga të cilët janë ‘Vrasja e Roger Acroyd’, ‘Vrasja në Orient Express’ (1934), ‘Vdekja mbi Nil’ (1937) dhe ‘Ten Little Niggers’ (1939). -Përveç mistereve, Christie shkroi autobiografinë e saj (1977), dhe disa shfaqje, duke përfshirë ‘The Mousetrap’, e cila kalon më shumë se 30 vjet në mënyrë të vazhdueshme në Londër, dhe pati 8 862 shfaqje në Teatrin e Ambasadorëve në Londër. Shfaqja u bazua në tregimin e shkurtër ‘Three Blind Mice’, dhe u prodhua në vitin 1952 në Nottingham dhe Londër. Ndërmarrja origjinale në Teatrin e Ambasadorëve përfshinte Richard Attenborough si detektiv. Personazhet e Christie janë zakonisht njerëz të mirë. Shpesh jetesa e tyre e rehatshme dëmtohet nga problemet financiare, të cilat çojnë në vrasje. Megjithëse shejtanët e saj përdorin plane shumë të ndërlikuara, ato nuk janë të pamundura, por janë të vendosur në mënyrë të vendosur në realitetin e përditshëm: “Hobi i zonjës Lyall në jetë, siç është thënë, ishte studimi i qenieve njerëzore. Ndryshe nga shumica e anglezëve, ajo ishte e aftë të duke folur me të huajt në pamje, në vend që të lejoni të kalojnë katër ditë në javë para se të bëni përparimin e parë të kujdesshëm siç është zakoni i zakonshëm britanik”. (nga ‘Trinagle at Rhodes’ në ‘Murder in Mews’, 1937) -” … A nuk ju godet që mënyra më e lehtë për të hequr dikë që doni nga rruga juaj është të përfitoni nga aksidentet? Aksidentet janë duke ndodhur gjatë gjithë kohës. Dhe nganjëherë – Nxitimet – ata mund të ndihmohen të ndodhin! ‘”(nga Dumb Witness, 1937). Christie jep gjithmonë një shpjegim logjik për krimet, por shoqëria nuk fajësohet. Vrasja nuk është shenjë e degjenerimit të vlerave të klasës së mesme. Pasi krimi të zgjidhet, jeta vazhdon për fat të mirë. Megjithëse karriera e shkrimit e Christie zgjati për gjashtë dekada, ajo ishte e ndërgjegjshme për ndryshimin shoqëror pa u fiksuar në periudhën midis dy Luftërave Botërore. “Ata erdhën në Bagdad”, një thriller spiun, u vendos në sfondin e ditëve të para të Luftës së Ftohtë. “Kur i lexoj ato librat e parë,” tha ajo në 1966, “Unë jam e mahnitur me numrin e shërbëtorëve që lëvizin. Dhe askush nuk po bën vërtet ndonjë punë, ata gjithmonë kanë çaj në lëndinë.” Sidoqoftë, ajo nuk i pëlqente të redaktonte tekstin e saj dhe madje dëshironte të ndryshonte drejtshkrimin, përveçse nqs një fjalë në të vërtetë ishte gabuar. -Në vitin 1955 Christie ishte bërë një kompani e kufizuar, Agatha Christie Ltd, e cila u ble në fund të viteve 1960 nga Booker Books. Tashmë kishte fituar Ian Fleming. Në 1967 Christie u emërua Presidente e Klubit Detektiv Britanik, dhe në 1971 ajo u bë Damë e Perandorisë Britanike. Christie vdiq në 12 Janar 1976 në Wallingford, Oxforshire. Bashkëshorti vdiq dy vjet më vonë, por ai ishte martuar pas vdekjes së Christie me një mike të vjetër të familjes. Me mbi njëqind romane dhe mbi njëqind përkthime në gjuhë të huaja, Christie ishte në kohën e vdekjes së saj romancierja më e shitur angleze e të gjitha kohërave. Siç tha Margery Allingham: Christie “ka argëtuar më shumë njerëz për më shumë orë në kohë se çdo shkrimtar tjetër i brezit të saj”. (New York Times Book Review, 1950) Punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.