Më shumë rreth J.K. Rowling, autores së serive të Harry Potter

Joanne Rowling ka lindur më 31 korrik 1965. Ajo, motra e saj dhe prindërit e saj jetuan në Winterbourne, Gloucestershire, derisa Joanne ishte nëntë vjeçe, kur familja u zhvendos në Tutshill, pranë Chepstow.

Joanne u rrit e rrethuar me libra pasi mamaja dhe babai i saj e donin leximin – ajo thotë, ‘Kam jetuar për librat.’ Joanne donte që nga mosha e hershme të ishte një shkrimtare. Ajo shkroi librin e saj të parë në moshën gjashtë vjeçare – një tregim për një lepur të quajtur Rabbit (Lepur). Pastaj, kur ajo ishte njëmbëdhjetë, ajo shkroi një roman për shtatë diamante të mallkuar dhe njerëzit që i kishin në pronësi të tyre.

Joanne shkoi në shkollë në Shkollën Gjithëpërfshirëse Wyedean dhe pastaj vazhdoi studimet në Frëngjisht dhe letërsinë e vjetër romake dhe greke në Universitetin e Exeter. Studimet e saj klasike do të hynin më vonë në punë kur ajo po mendonte për të gjitha magjitë në librin e Harry Potter, disa prej të cilave janë bazuar në latinishten!

J.K. Rowling në fillim iu dha idea për Harry Potter ndërsa i ishte vonuar treni që udhëtonte nga Manchester në London King’s Cross në vitin 1990. Gjatë pesë viteve të ardhshme, ajo filloi të planifikonte shtatë librat e serisë. Ajo shkroi kryesisht në letra të zakonshme dhe grumbulloi një mal me shënime, shumë prej të cilave ishin në copa letre.

Ajo mbërriti në Edinburg në vitin 1993 me tri kapituj të “Harry Potter dhe gurit filozofik” në valixhen e saj. Deri tani ajo kishte një vajzë të vogël, Jessica, por ajo vazhdoi të shkruante në çdo çast të mundshëm që ajo mund të gjente. Kur Joanne kishte mbaruar dorëshkrimin, ajo dërgoi tre kapitujt e parë në një numër agjentësh letrarë, njëri prej të cilëve shkroi përsëri duke kërkuar të shihte pjesën tjetër të saj. Ajo thotë se ishte ‘letra më e mirë që kisha marrë ndonjëherë në jetën time’.

Pas mbarimit të librit të parë dhe gjatë trajnimit si mësuese, Harry Potter u pranua për botim nga Bloomsbury. “Harry Potter dhe Guri i Filozofik” shpejt u bënë një bestseller në botim në vitin 1997. Ndërkohë që libri u përkthye në gjuhë të tjera, Harry Potter filloi të përhapet rreth globit – dhe J.K. Rowling shpejt mori mijëra letra nga fansat e saj.

Librat e Harry Potter kanë thyer shumë rekorde. Në vitin 2007, “Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes” u bënë libri i shitur më shpejt, duke shitur 2.65 milionë në 24 orët e para në Britaninë e Madhe. Seria e Harry Potter tani është botuar në 80 gjuhë dhe mbi 500 milionë kopje janë shitur në të gjithë botën. J.K. Rowling gjithashtu ka shkruar tre vëllime shoqëruese në ndihmë të bamirësisë: “Quidditch Through the Ages” dhe “Gjallesat fantastike dhe ku t’i gjejmë ato” (në ndihmë të Comic Relief dhe Lumos*); dhe “Tregimet e Beedle Bard” (në ndihmë të Lumos). Në vitin 2015 J.K. Fjalimi i Rowling në fillim të Harvardit në vitin 2008 u botua nën titullin ‘Jetët shumë të mira: Përfitimet e papërfillshme të dështimit dhe rëndësia e imagjinatës’ (në ndihmë të Lumos dhe ndihmës financiare universitare në Harvard). Në vitin 2012, J.K.Rowling filloi kompaninë e saj dixhitale “Pottermore”, ku fansat mund të gëzojnë shkrimin e saj të ri dhe të zhyten më thellë në botën magjepsëse të magjisë. J.K. Rowling ka shkruar një skenar filmik të frymëzuar nga “Bishat fantastike dhe ku t’i gjejmë ato”. Përveç bashkëpunimit të JK Rowling në “Harry Potter dhe Fëmija i mallkuar Pjesët I & II”, një histori e re origjinale nga JKRowling, një shfaqje e re nga Jack Thorne, ajo po ashtu bën debutimin e saj të skenarit me filmin “Bishat Fantastike dhe Ku t’I Gjejmë Ato”, një zgjerim i mëtejshëm i botës magjepsëse, 2016. 
J.K. Rowling ka marrë shumë çmime dhe nderime, duke përfshirë një OBE për shërbime në letërsinë e fëmijëve, Legjionin e Nderit të Francës dhe çmimin Hans Christian Andersen.

*Lumos është një OJQ e themeluar nga J.K. Rowling. Duke punuar për t’i dhënë fund dëmtimit të institucionalizimit dhe për t’i ndihmuar fëmijët në mbarë botën të ribashkohen me familjen.

Perktheu dhe punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.