Lista e “The Booker Prize”.

4 Shtator: gjatë një ceremonie në Bibliotekën Britanike e cila u transmetua drejtpërdrejt në Facebook, “The Booker Prize njoftoi listën e shkurtër të tyre. Peter Florence, themeluesi dhe drejtori i Hay Festival dhe Kryetari i gjyqtarëve për çmimin Booker tha: “Ata i përfshijnë këto libra në listën e shkurtër, nëpër hektarë të kohës dhe hapësirës dhe vendndodhjes gjeografike, kulturës dhe civilizimit dhe ato janë si një përmbledhje e plotë e çudive të botës. ”E zbardhur nga lista e gjatë, ose Book Booker Dozen’ siç dihet, lista e shkurtër përbëhet nga gjashtë lexime të shkëlqyera, të cilat janë zbuluar më poshtë, së bashku me komentet e gjyqtarëve.

1. Margaret Atwood – The Testaments “There’s a strange pleasure in knowing the secret of this publishing juggernaut as it’s coupled with an exquisite agony in not being able to share anything about it. But what I can say is this, it’s a savage and beautiful novel and it speaks to us today all around the world with a particular conviction of power.”

2. Lucy Ellmann – Ducks, Newburyport “Monologu i pandalshëm i një amvise në Ohajo në të jashtëzakonshmen e Lucy Ellmann,’Ducks, Newburyport’ është si asgjë që keni lexuar ndonjëherë më parë. Një kakofoni humori, dhune dhe loje fjalësh Joycean, ajo angazhohet – në mënyrë të furishme – me zhurmën e familjes, si dhe me Amerikën e Trump. Ky roman i guximshëm dhe epik është konceptuar shkëlqyeshëm, dhe e sfidon lexuesin me virtuozitetin dhe origjinalitetin e tij.”

3. Bernadine Evaristo – Girl, Woman, Other “Një roman i mrekullueshëm që flet për jetën e grave britanike me ngjyrë, luftërat e tyre, të qeshurat, dëshirat dhe dashuritë. Evaristo arrin të përshkruaj një kolektiv të gjerë tregimesh ndër brezave që lëvizin nëpër hapësira të ndryshme me një ritëm marramendës. Proza e saj është pasionante, poetike, e mbushur me energji dhe humor. Është një roman i shkëlqyeshëm për gruan dhe Britaninë moderne. ”

4. Chigozie Obioma -An Orchestra of Minorities «E thënë me zërin e mençur dhe vigjilent, nganjëherë zhgënjyes të kujdestarit të frymës” chi “ose Igbo të Kinonso, një fermer i varfër i shpendëve, kjo është një histori epike thellësisht humane. Bazuar lirshëm në odisenë, sprovat dhe gëzimet e udhëtimit të Chinonso ushtrojnë një fuqi të fortë në imagjinatën, kokën dhe zemrën e lexuesit. Një roman i mrekullueshëm, origjinal dhe zbulues ”.

5. Salman Rushdie – Quichotte “Një tour-de-force turistike e Amerikës bashkëkohore, me të gjitha alarmet dhe marrëzitë e saj. Rushdie hamendëson një festë të tregimeve dhe gjuhës që do të kënaqë dashamirët e Servantesit, dashamirës të televizionit të ditës dhe dashamirës të jetës. ”

6. Elif Safak – 10 Minuta 38 Minuta në këtë botë të çuditshme “Tregimet origjinale të guximshme, marramendëse të Elif Shafak-ut sjellin jetën e nëndheshme të Stambollit në mënyrë të gjallë në jetë përmes kujtimeve të bezdisshme dhe të çuditshme të punëtores seksi Tequila Leila, së fundmi e hedhur për të vdekur në një kosh mbeturinash. Një vepër e imagjinatës së patrembur, historia e merr lexuesin në botën vertikale të heroinës së saj të papërmbajtshme, vendosmëria me mendje të përgjakshme dhe optimizmi i ashpër i saj e bëjnë atë një karakter të paharrueshëm. I guximshëm dhe tërësisht tërheqës, ky është një roman tregues i kohërave tona të trishtueshme. ”

Fituesi do te shpallet me date 14 tetor

Burimi: For Reading Addicts

Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.