Librat që sugjeron Tolstoi për moshat e caktuara!

Pas ditëlindjes së 50-të, Leo Tolstoy vendosi të distancohej nga të gjithë dhe të provonte të gjente kuptimin e jetës.

Shkrimtari që solli në jetë personazhet e ndryshme artistike, dikur e humbi veten.

Në moshën 63 vjeçare, në një letër dërguar një miku, Tolstoy e përmblodhi një listë të librave që sipas tij janë mundësi e mirë për njeriun të jetë i lumtur, duke lexuar.

Mosha 0-14
Tales from The Thousand and One Nights: The 40 Thieves, Prince Qam-al-Zaman
Tregimi i Joseph nga Bibla
Pushkin’s Poems – “Napoleon”
The Byliny – Dobrynya Nikitich, Ilya Muromets, Alyosha Popovich

Mosha 14-20
Polinka Saks – Aleksandr Druzhinin
A Sportsman’s Notebook – Ivan Turgenev
Dead Souls – Nikolai Gogol
Die Räuber – Friedrich Schiller
Yevgeny Onegin – Alexander Pushkin
David Copperfield – Charles Dickens

Mosha 20-35
Poema – F.T. Tyutchev
Iliada / Odisea – Homer
The Symposium and The Phaedo – Plato
Hermani dhe Dorothea – Johann Wolfgang von Goethe
Notre-Dame de Paris – Victor Hugo

Mosha 35-63
Novelat e George Eliot, Anthony Trollope dhe Henry Wood.
Të mjerët – Victor Hugo
Progress and Poverty – Henry George
The Essence of Christianity – Ludwig Feuerbach
Discourse on Religious Subject – Theodore Parker

Burimi: Kultplus.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.