Letrat e Henry Miller për Anais Nin si një kundërhelm për dëshpërimin.

Në librin me letërkëmbimin mes dy shkrimtarëve, nën titullin “A literate passion – Letters of Anais Nin & Henry Miller”, përvec dashurisë dhe pasionit të ndërsjellë, ajo që vërehet është edhe ndjeshmëria e lartë që në vecanti Miller shpreh.

Në pranverën e vitit 1946, ai i shkruante kështu: “Kur dorëzohesh, problemi pushon së ekzistuari. Përpiquni ta zgjidhni atë, ose ta pushtoni atë, dhe ju vetëm krijoni më shumë rezistencë. Jam shumë i sigurt tani se… nëse bëhem vërtet ai që dëshiroj të jem, barra do të largohet. Gjëja më e vështirë për të pranuar dhe për ta kuptuar me gjithë qenien e dikujt, është se vetëm ju nuk kontrolloni asgjë. Të jesh në gjendje të vendosësh veten në harmoni ose ritëm me forcat përtej, të cilat janë ato vërtet operative, kjo është detyra – dhe zgjidhja, nëse mund të flasim për “zgjidhje”.”

Duke parë vlerën e dëshpërimit, ai mendon se si vetëm pasi të kemi goditur një fund emocional jemi plotësisht të hapur ndaj atyre të vërtetave nga të cilat kalojmë jetën duke notuar; sesi egoja vozit me një ritëm të furishëm nën sipërfaqen e iluzionit për të na penguar të zhytemi në vetë dorëzimin që është shëlbimi ynë nga lufta: “Njeriu duhet t’i lejojë njerëzit të dëshpërohen, të humbasin plotësisht, se vetëm atëherë ata janë gati për fjalën e duhur, vetëm atëherë mund të përfitojnë nga e vërteta. Për ta mbajtur atë atëherë është një krim. Por t’i ushqesh ata së bashku është një krim më i keq. Dhe aty përqendrohet pjesa më e madhe e konfliktit, në atë pikë. Instinkti njerëzor për të kursyer agoninë e personit tjetër (që është mjeti i tij i shpëtimit, në çdo kuptim të fjalës) është një instinkt i gabuar. Këtu hyjnë tundimet delikate, ato të mbrapshta dhe tinëzare, sepse janë kaq të hutuara dhe të ngatërruara. Në këtë të ashtuquajtur plan njerëzor, është egoja ajo që komandon – shpesh në maskimet më të mahnitshme. Tundimi për të qenë i mirë, për të bërë mirë, na merr të gjithëve ca kohë apo tjetër. Është mashtrimi i fundit, ndiej, i egos.”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.