Leo Tolstoy mbi mirësinë dhe masën e dashurisë

“Asgjë nuk mund ta bëjë jetën tonë, ose jetën e njerëzve të tjerë, më të bukur se mirësia e përhershme.”

“Praktikoni mirësi gjatë gjithë ditës për të gjithë dhe do të kuptoni se tashmë jeni në parajsë”, Jack Kerouac i shkruajti me një letër të bukur gruas së tij të parë dhe mikut të tij të përjetshëm. Në një farë mënyre, përkundër synimeve tona të sinqerta, ne vazhdimisht biem poshtë nga kjo hyjni tokësore, aq lehtë e disponueshme akoma kaq e pakapshme. E megjithatë, në kulturën tonë, është vërejtur në mënyrë të duhur, “ne kurrë nuk jemi aq të mirë sa duam të jemi, por asgjë nuk na shqetëson më shumë sesa njerëzit të jenë të rreptë për ne. Në fjalimin e tij fillestar të Sirakuzës, George Saunders rrëfeu si në hile të pandjeshme: “Ajo që pendohem më shumë në jetën time janë dështime të mirësisë”. Unë dyshoj se çdo person i denjë, pas reflektimit të sinqertë, do të rendiste çdo specie tjetër sipas pendimit më të lartë. Të qenit njerëzor është të bësh përpara drejt potencialeve tona më të larta morale, vetëm të udhëtosh mbi realitetet e rrënuara të modeleve tona refleksive. Të jesh një njeri i mirë është të vazhdosh të përpara gjithsesi.

Në të pesëdhjetë e pestat e tij, Leo Tolstoy (9 shtator 1828 – 20 nëntor 1910) u përpoq të ndërtojë një trampolinë të besueshme për këto kërcime morale duke përpiluar «një mendim të mençur për çdo ditë të vitit, nga më i madhi i filozofëve të të gjitha kohërave dhe të gjithë njerëzve, «mençuria e të cilëve« i jep një forcë të madhe të brendshme, qetësi dhe lumturi »- mendimtarët dhe udhëheqësit shpirtërorë që kanë hedhur dritë mbi atë që është më e rëndësishmja në të jetuarit e një jete të dobishme dhe domethënëse. Një libër i tillë, i parashikuar nga Tolstoi, do t’i tregonte një personi “për rrugën e mirë të jetës”. Ai kaloi shtatëmbëdhjetë vitet e ardhshme mbi këtë projekt.

Në vitin 1902, i sëmurë rëndë atëkohë dhe duke u përballur me vdekshmërinë e tij, Tolstoy përfundimisht e kreu dorëshkrimin nën titullin “A Wise Thought for Every Day”. U botua dy vjet më vonë, në Rusisht, por u deshën gati një shekull që në përkthimin e parë në anglisht, nga Peter Sekirin, të shfaqej: A Calendar of Wisdom: Daily Thoughts to Nourish the Soul, Written and Selected from the World’s Sacred Texts (public library). 
Për secilën ditë të vitit, Tolstoi kishte zgjedhur disa citate nga mendimtarë të mëdhenj rreth një teme të veçantë, më pas kontribuoi me mendimet e tij mbi këtë temë, me mirësjelljen – si shtyllën e ndjeshmërisë morale të librit.

Ndoshta i nxitur nga ashpërsia krijuese dhe shtrëngimi i zemrës së shkaktuar nga ditët më të ftohta të dimrit, ose ndoshta nga vendimi i përtërirë për përmirësim moral me të cilin ndeshemi çdo vit të ri, ai shkruan në hyrjen për 7 janar: “Sa më i butë dhe më i zhytur në mendime të jetë një njeri, aq më shumë dashamirësi mund të gjejë tek njerëzit e tjerë. Mirësia pasuron jetën tonë; me mirësi gjërat misterioze bëhen të qarta, gjërat e vështira bëhen të lehta dhe gjërat e shurdhëra bëhen më të gëzueshme.”

Në fund të muajit, me një ndjenjë, Carl Sagan do të vinte të bënte jehonë në ftesën e tij të bukur për të takuar injorancën me mirësinë, Tolstoy shkruan: “Ju duhet të përgjigjeni me mirësi ndaj së keqes së bërë ndaj jush dhe do të shkatërroni tek një njeri i lig atë kënaqësi që i rrjedh nga e keqja.”

Në hyrjen e datës 3 shkurt, ai rishikon temën: “Mirësia është për shpirtin tuaj ashtu si shëndeti është për trupin tuaj: ju nuk e vini re atë kur e keni.”

Pas kopjimit të dy citateve të lidhura me mirësinë nga Jeremy Bentham (“Një person bëhet i lumtur në të njëjtën masë në të cilën ai ose ajo u jep lumturi njerëzve të tjerë.”) Dhe John Ruskin (“Vullneti i Zotit për ne është të jetojmë në lumturi dhe të interesohemi për jetën e të tjerëve. “), Tolstoi shton: “Dashuria është e vërtetë vetëm kur një person mund të sakrifikojë veten për një person tjetër. Vetëm kur një person harron veten për hir të një tjetri, dhe jeton për një krijesë tjetër, vetëm kjo lloj dashurie mund të quhet dashuri e vërtetë, dhe vetëm në këtë dashuri ne shohim bekimin dhe shpërblimin e jetës. Ky është themeli i botës.”
“Asgjë nuk mund ta bëjë jetën tonë, ose jetën e njerëzve të tjerë, më të bukur se sa mirësia e përhershme.”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.