Le te njihemi me shume me Francis Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) lindi në 24 shtator 1896. Babai ishte shitës dhe nëna irlandezo-katolike që ishte trashëgimtarja e një dyqani ushqimor të suksesshëm në Minesota.

Scott, kështu e njihnin familja dhe miqtë , botoi historinë e tij të parë kur ishte 13 vjeç – një histori detektive e shtypur në gazetën e shkollës. Pas dëbimit të tij për mungesë të përpjekjeve akademike, ai shkoi në Newman School, një shkollë katolike në New Jersey. Pas diplomimit në 1913, ai ndoqi Universitetin Princeton, ku ai shkruajti artikuj për revistën humoristike të kolegjit, histori për revistën letrare dhe shkrime për muzikalet e Triangle Club. Sidoqoftë, përsëri ai la pas dore studimet e tij; në 1917 ai u vendos në një provë akademike, dhe ai doli nga Princeton për t’u bashkuar me ushtrinë.

Pak para se të raportonte për detyrë, Fitzgerald shkroi romanin e tij të parë, The Romantic Egoist, dhe megjithëse botuesi e refuzoi atë, Fitzgerald u inkurajua të paraqesë vepra të mëvonshme.

Ndërsa ishte postuar në Kampin Sheridan në Alabama, atëherë Sekretari i Dytë Fitzgerald takoi Zelda Sayre, vajzën e një gjykatësi të Gjykatës Supreme të Alabamas. Lufta e Madhe përfundoi në 1918, kështu që Scott kurrë nuk u vendos në Evropë. Zelda nuk do të martohej me Scott derisa të mund ta mbështeste atë financiarisht, dhe megjithëse u transferua në Nju Jork për të punuar në reklamim dhe për të shkruar tregime të shkurtra, ajo ndërpreu fejesën.

Fitzgerald u transferua në shtëpi te prindërit e tij për të punuar mbi “The Egoist Romantic”. Ripunimi si “This Side of Paradise” u pranua për botim në vitin 1919. Zelda dhe Scott rifilluan fejesën e tyre, dhe çifti u martuan në New York një javë pas publikimit në vitin 1920. Fëmija i tyre i vetëm, Frances Scott Fitzgerald, lindi një vit më vonë.

“This Side of Paradise” u bë një hit i menjëhershëm. Me suksesin letrar erdhi edhe pasuria, dhe me pasurinë erdhi epoka e re e Fitzgeraldit për jetesës në luks. Scott u bë i njohur si një playboy dhe pinte shumë, duke e mbështetur veten kryesisht përmes tregimeve të shkurtra të botuara në revista të njohura dhe gazeta si “The Saturday Evening Post” dhe “Esquire”. Më 1922 Fitzgerald botoi romanin e tij të dytë, “The Beautiful and the Damned”. Ishte satira e këtij romani të Epokës Jazz që siguroi pozicionin e tij si anëtar i “Brezit të Humbur”. Sidoqoftë, Zelda dhe Scott jetuan përtej mundësive të tyre, duke përqafuar stilin e jetës dekadente të famshme të New York-ut, dhe Fitzgerald duhej të merrte hua të shpeshta nga agjenti dhe redaktori i tij letrar për të shmangur problemet financiare. Ashtu si shumë shkrimtarë amerikanë pas Luftës së Parë Botërore, Fitzgerald u zhvendos në Francë, ku u miqësua me shkrimtarët e tjerë si Ernest Hemingway. Në Francë ai shkroi romanin tani klasik (atëherë të nënvlerësuar) “Getsbi i Madh”.

Në vitet 1920 Fitzgerald ra në alkoolizëm të rëndë dhe vuajti nga blloku i shkrimtarit, dhe shëndeti mendor i Zelda u përkeqësua (në 1930 ajo u diagnostikua me skizofreni). Ifti u zhvendos midis Delaware dhe Francës, dhe Zelda u shtrua në spital në Zvicër dhe Baltimore. Më 1932 Zelda botoi romanin e saj gjysmë autobiografik Save me the Waltz. Scott ishte zemëruar që ajo kishte treguar shumë për jetën e tyre së bashku, por do të vazhdonte të bënte të njëjtën gjë në romanin e tij “Tender is the Night” (1934), histori e një psikiatri amerikan të martuar me një skizofren. Romani ishte një katastrofë komerciale.

Alkoolizmi, depresioni dhe problemet financiare të Fitzgerald u përkeqësuan, dhe pasi Zelda u vendos në një spital në Karolinën e Veriut në 1937, Scott e la gruan e tij ku më pas dhe u transferua në Hollywood për të provuar dorën e tij si skenarist. Në vitin 1939 ai filloi punën për romanin e tij të fundit, “Dashuria e manjatit të fundit”, por vdiq nga një atak në zemër vitin e ardhshëm, pa e përfunduar punën. Ai ishte dyzet e katër vjeç, dhe e konsideroi veten një dështim në kohën e vdekjes së tij. Vetëm pas vdekjes së tij ai u pranua si një nga shkrimtarët më të mëdhenj të shekullit XX. Great Gatsby është një tekst i përjetshëm, dhe përshkrimi i guximshëm i Fitzgerald për shoqërinë e tij degraduese është lavdëruar.

“Shpesh unë mendoj se të shkruarit është një ndarje e plotë e vetvetes duke lënë gjithmonë diçka më të hollë, më të zhveshur, më të dobët.”

“Në një natë të vërtetë të errët të shpirtit, është gjithmonë ora tre e mëngjesit, ditë pas dite.”

“Ishte një epokë e mrekullive, ishte një epokë arti, ishte një epokë e tepërt dhe ishte një epokë e satirës”.

“Pasi të gjesh njëherë intensitetin e artit, asgjë tjetër që mund të ndodhë në jetë, nuk mund të duket përsëri aq e rëndësishme sa procesi krijues.”

“Personazhet e mi janë të gjithë Scott Fitzgerald.”

Burimi: University of Oxford 
Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.