Kush eshte Thomas Wolfe?

Thomas Wolfe, është shkrimtari amerikan më i njohur për librin e tij të parë, Look Homeward, Angel (1929) dhe romanet e tij të tjera autobiografike.

Babai i tij, William Oliver Wolfe, Oliver Gant i romaneve të tij, ishte një murator, ndërsa nëna e tij, Julia Elizabeth Westall Wolfe, Eliza e romaneve të hershme, zotëronte një konvikt të suksesshëm në Asheville, N.C., ku u rrit Wolfe. Ai u shkollua në mënyrë private dhe në vitin 1916 hyri në ‘University of North Carolina’, ku shkroi dhe aktroi në disa shfaqje me një akt. Në vitin 1920 ai u regjistrua në ‘Workshopin e 47 George Pierce Baker’ në Universitetin e Harvardit, duke synuar të bëhej një dramaturg. Disa nga shfaqjet e tij u prodhuan në Harvard, përfshirë Mirëseardhjen në Qytetin tonë (1923), në të cilën u shfaq për herë të parë qyteti i Altamont (Asheville).

Në 1923 Wolfe u largua nga Harvard për në New York City, ku ai banoi për pjesën tjetër të jetës së tij. Akoma duke synuar të ishte një dramaturg, ai dha mësim në Washington Square College të Universitetit të New York. Në vitin 1926, ndërsa ishte jashtë vendit, ai filloi punën për atë që u bë përfundimisht “Look Homeward, Angel”, në të cilën ai rrëfeu rritjen e një protagonisti autobiografik, Eugene Gant, në qytetin malor të Altamontit. Libri ishte një sukses, megjithëse botimi i tij shkaktoi një zemërim të madh në Asheville.

Gjatë fundit të viteve 1920 Wolfe hyri në një marrëdhënie me stilistin teatral Aline Bernstein, i cili u shfaq si Esther Jack në dy romanet e tij të fundit dhe që shkroi për miqësinë e tyre në romanin “The Journey Down” (1938). Pas botimit të “Look Homeward, Angel”, Wolfe u largua nga mësimdhënia për të shkruar me kohë të plotë. Romani i tij i dytë, “Of Time and the River” (1935), merr rrëfimin e Eugene Gant nga largimi nga shtëpia për të marrë pjesë në Harvard deri në takimin e tij me Esther Jack. Kujtimi i Wolfes për jetën e tij në vitet 1930, “The Story of a Novel” (1936), përshkruan marrëdhënien e tij të ngushtë të punës me redaktorin Maxwell Perkins, i cili e ndihmoi atë të zvogëlonte dorëshkrimet e mëdha të dy veprave të tij të para, në përmasa të menaxhueshme romantike.

Wolfe nuk botoi një roman tjetër gjatë jetës së tij, megjithëse me vdekjen e tij la një sasi të jashtëzakonshme dorëshkrimesh, nga e cila redaktori Edward Aswell nxori edhe dy romane të tjera, “The Web and the Rock” (1939) dhe “You Can’t Go Home Again ”(1940). Këto libra përshkruajnë luftërat e një shkrimtari të ri për t’u vendosur në New York City dhe përvojat e tij të para me famën letrare. U botuan gjithashtu një përmbledhje me pjesët më të shkurtra të Wolf-it dhe kapitujt e një romani të papërfunduar, “The Hills Beyond” (1941), dhe Letrat e tij për nënën e tij (1943), si dhe “Letrat e zgjedhura” të tij (1956).

Trillimet e tij karakterizohen nga një vetëdije e fortë për skenën dhe vendin, së bashku me atë që është shpesh një fuqi lirike e jashtëzakonshme. Në “Look Homeward, Angel” dhe “Of Time and the River”, Wolfe ishte në gjendje të përvetësonte historinë e tij të jetës dhe figurat e prindërve të tij me një cilësi të lartë romantike që ka epërsi epike dhe mitopoetike. Evokimi i fuqishëm emocional dhe raportimi i mirëfilltë janë të kombinuara në trillimet e tij, dhe ai shpesh alternon midis episodeve dramatike efektive të kujtimit dhe pasazheve të ngarkuara me retorikë. Megjithëse “The Web and the Rock” dhe “You Can’t Go Home Again” përmbajnë episode të një gjallërie të madhe, ato janë shumë shpesh të pakontrolluara në formën e tyre dhe nuk arrijnë të mbajnë tonin epik të “Look Homeward, Angel”, i cili është bërë një klasik amerikan.

Burimi: Balcanica 
Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.