Këshillla për shkrimtarët aspirues nga Kurt Vonnegut!

I njohur për zgjuarsinë dhe vështrimin e tij të thellë ironizues mbi sëmundjet e Amerikës së shekullit 20, Kurt Vonnegut është autor i shumë i romaneve dhe tregimeve të shkurtra që përfshijnë elemente të postmodernizmit, trillimeve shkencore dhe humorit therës si kritikë social-kulturore e kohës. Në një nga botimet e tij të mëvonshme, të titulluar “Bagaombo Snuff Box: Fiction Short Unlectlected” (2000), ai ofroi tetë rregulla të thjeshta që shkrimtarët aspirues duhet të zbatojnë:

1. Përdorni kohën e një të huaji të në një mënyrë të tillë që ai ose ajo të mos ndiejë që po e humb kohën.
2. Jepi lexuesit të paktën një personazh me të cilin të krijojë një lidhje.
3. Çdo personazh duhet të dëshirojë diçka, edhe nëse është vetëm një gotë ujë.
4. Çdo fjali duhet të bëjë njërën nga dy gjërat: të zbulojë karakterin ose të çojë përpara veprimin.
5. Filloni sa më afër fundit që të jetë e mundur.
6. Bëhu sadist. Pavarësisht sa të ëmbël dhe të pafajshëm janë personazhet tuaj kryesorë, bëjini gjëra të tmerrshme atyre – në mënyrë që lexuesi të mund të shohë brumin e tyre.
7. Shkruani për të kënaqur vetëm një person. Nëse hapni një dritare dhe bëni dashuri me botët, si të thuash, historia juaj do të marrë plevitin.
8. Jepni lexuesve tuaj sa më shumë informacione që të jetë e mundur. Dreqosi me pezulli. Lexuesit duhet të kenë një kuptim kaq të plotë të asaj që po ndodh, ku dhe pse, sa të mund ta përfundojnë vetë historinë nëse buburrecat do të hanë faqet e fundit.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.