Kahlil Gibran mbi Miqësinë

“Në vesën e gjërave të vogla, zemra gjen mëngjesin e saj dhe freskohet”.

“Ne mund të besojmë në kaq pak njerëz që të vazhdojnë në atë rrugë të vështirë me ne,” vuri në dukje poetja Adrienne Rich ndërsa sodiste artin e marrëdhënieve të nderuara njerëzore në prag të revolucionit në internet që furnizoi komodifikimin e fjalës mik. “Mendoni për një kohë të gjatë nëse do ta pranoni një person të caktuar në miqësinë tuaj,” këshilloi Seneca dy mijëvjeçarë më parë në meditimin e tij mbi miqësinë e vërtetë dhe të rreme, “por kur të keni vendosur ta pranoni atë, mirëpriteni me gjithë zemër dhe shpirt . ”Por, si e përsosni sitën e ponderimit përmes të cilit njeriu pranon në shpirtin e vet ata që llogarit?

Duke vëzhguar në kohë dhe ndjeshmëri midis Senecas dhe Rich, poeti, piktori dhe filozofi libanez-amerikan Kahlil Gibran e shqyrtoi këtë pyetje në disa vargje të shkurtra, jashtëzakonisht inteligjente nga The Prophet (biblioteka publike ) – klasikja e vitit 1923 që gjithashtu na dha Gibran në guximin të ndreqë pasiguritë e dashurisë dhe cila mund të jetë këshilla më e mirë e ofruar ndonjëherë mbi ekuilibrin e intimitetit dhe pavarësisë në marrëdhëniet e shëndetshme.

Në poezinë e tij narrative, kur një i ri pyet për thelbin e miqësisë, profeti i Gibran përgjigjet:

“Shoku juaj është përgjigjur për nevojat tuaja.

Ai është fusha juaj që mbillni me dashuri dhe korrni me falënderime.

Dhe ai është bordi juaj dhe zjarri juaj. Sepse i vini atij me urinë tuaj dhe e kërkoni atë për paqe.

Kur shoku juaj flet me mendjen e tij, ju nuk keni frikë nga “jo” në mendjen tuaj, dhe as nuk e ndalni “ay”.

Dhe kur hesht, zemra juaj pushon të mos dëgjojë zemrën e tij;

Sepse pa fjalë, në miqësi, të gjitha mendimet, të gjitha dëshirat, të gjitha pritjet lindin dhe ndahen, me gëzim që nuk pranohet!”

Më shumë se një dekadë para filozofit francez të shkëlqyeshëm dhe të nënvlerësuar Simone Weil që konsideroi paradoksin e miqësisë dhe ndarjes, Gibran ofron siguri se mungesa është vetëm një forcë sqaruese dhe forcuese për lidhjen:

“Kur ndahesh nga shoku yt, nuk hidhërohesh;Sepse ajo që e doni më shumë në të mund të jetë më e qartë në mungesë të tij, pasi edhe mali për alpinistin është më i qartë nga fusha.”

Një mendim i C.S Lewis do të vinte të bënte jehonë në këmbënguljen e tij poetike se miqësia “nuk ka vlerë mbijetese; përkundrazi është një nga ato gjëra që i japin vlerë mbijetesës, “shton Gibran:

“Dhe le të mos ketë ndonjë qëllim në miqësi përveçse të thellohet shpirti.Për dashurinë që kërkon asgjë, por zbulimi i misterit të tij nuk është dashuri, por një rrjetë e hedhur: dhe vetëm i padobishmi kapet.”

Gibran i jep fund fragmentit të miqësisë me një kujtesë jetësore se masa e afërsisë nuk është madhësia e intensitetit dhe rëndësia që dy njerëz i besojnë njëri-tjetrit, por aftësia për të kërcyer në të gjithë spektrin e të qenurit me lehtësi të barabartë:

“Në ëmbëlsinë e miqësisë le të ketë të qeshura, dhe ndarje të kënaqësive.

Sepse, në vesën e gjërave të vogla, zemra gjen mëngjesin e saj dhe freskohet.”

Plotësuar nga astronomja e mrekullueshme Maria Mitchell se si ne bashkë-krijojmë njëri-tjetrin dhe rikrijojmë veten në miqësi, Ralph Waldo Emerson miku i saj bashkëkohor dhe gati-mik, në dy shtyllat e miqësisë, dhe John O’Donohue mbi nocionin e lashtë kelt të mikut të shpirtit, pastaj rishikoni Gibran mbi vërtetësinë, pse ne e bëjmë artin, dhe letrat e tij të mrekullueshme të dashurisë për dhe nga Mary Haskell, e cila ishte ndihmësja e tij kryesore financiare dhe shpirtërore, pasi gjeti zërin e tij krijues dhe pa të cilin The Prophet nuk do të kishte ardhur gjallë.

Perktheu dhe punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.