JETA E SERGEI ESENIN

“Djali plëngprishës” i poezisë Ruse, stili i vetë-shkatërrimit jetësor i të cilit dhe origjina fshatare shënuan punën e tij gjatë gjithë karrierës së tij relativisht të shkurtër. Esenin vdiq në moshën 30 vjeçare, i lodhur nga jeta dhe i lodhur nga poezia. Vetëvrasja e tij në Leningrad shkaktoi një valë të vetëvrasjeve imituese. Esenin u bë një mit dhe legjendë, dhe ai është ende një nga poetët më të dashur në vendin e tij. “Ka poetë … që kanë orën e tyre, Aseev, i gjori Klyuev – i likuiduari – Sel’vinsky – madje Esenin. Ata plotësojnë një nevojë urgjente të ditës, dhuratat e tyre kanë një rëndësi thelbësore për zhvillimin e poezisë në vendin e tyre, dhe atëherë ata nuk janë më “. (Boris Pasternak në ‘Biseda me Akhmatova dhe Pasternak’ nga Isaiah Berlin, 1980) Sergei Aleksandrovich Esenin (i përkthyer edhe Sergej Yesenin) lindi në Konstantinovo (tani Yesenino), në një familje fshatare të Besimtarëve të Vjetër, të cilët ishin të konsideruar si disidentë fetarë. Esenin u rrit nga gjyshërit e tij të nënës. Tashmë në fëmijërinë e tij, ai filloi të kompozonte vargje. Nga viti 1904 deri në 1909, ai ndoqi shkollën e fshatit, dhe më pas shkollën e konviktit të kishës Spas-Klepiki. Gjatë kësaj periudhe ai filloi të shkruajë poezi. Me këshillën e mësuesit të tij, ai u transferua në Moskë për të vazhduar karrierën e tij të të shkruarit. Esenin punoi për një vit në shtypshkronjën e Sytin. Ai iu bashkua një grupi poetësh fshatarë dhe proletarë, rrethi “Surikov” dhe herë pas here ndoqi leksione në Universitetin Shaniavskii. Në 1913-1915 ai jetoi me Anna Izriadnova; ata kishin një djalë. Më 1917 u martua me Zinaida Raikh; ata kishin një vajzë dhe një djalë. Poezia e parë e Esenin u botua në gazetën e Moskës ‘Mirok’ në 1914. Ai u zhvendos në 1915 në Petrograd, ku filloi të arrijë famë në sallonet letrare. Ndër të njohurit e tij ishin Aleksandr Blok, Sergei Gorodetskii dhe poeti fshatar, Nikolai Kliuev, me të cilët ai formoi një miqësi të ngushtë. Në koleksionin e tij të parë me poezi, ‘Radunitsa’ (1916), Esenin shkroi për jetën tradicionale të fshatit dhe kulturën popullore, “Rusinë prej druri” të fëmijërisë së tij dhe besimin e tij panteistik në Natyrë. Titulli i koleksionit i referohej një rituali funerali popullor, “Përkujtimi i të Vdekurve”. “Ata thonë se do të bëhem një ilustrues / Poet i Rusisë së shpejti”, parashikoi Esenin në vitin 1917. Në poezitë e tij të hershme Esenin shikonte fshatin rus në mënyrë melankolike ose romantike, dhe adoptoi rolin e profetit fshatar dhe udhëheqësit shpirtëror. Esenin kompozoi gjithashtu poema me tema fetare – Krishti i tij ishte mbrojtës i të varfërve dhe i diskriminuarve. Politikan dhe teoricien i letërsisë sovjetike Leo Trotsky pohoi se Esenin nuhaste mesjetarizmin. Nga ana tjetër, Ilya Ehrenburg tregon në kujtimet e tij ‘People, Years, Life’ (1960-65), se Maxim Gorky u prek thellë dhe qau kur Esenin i lexoi poezitë e tij. Në 1916-1917 Esenin ishte në shërbim ushtarak në Tsarskoe Selo, por dezertoi nga ushtria pas Revolucionit të Shkurtit 1917. Ai u kthye në Moskë në 1918. Esenin ishte një anëtar themelues i lëvizjes Imaginiste, e cila tronditi kritikët konservatorë me poezi avangarde dhe blasfemi lozonjare. Ai nxori disa vëllime në vargje dhe kontribuoi në një numër koleksionesh Imaginiste. Poeti Anatoli Mariengof u bë miku i tij; ata ndanë të njëjtin apartament dhe shkruan poema në të njëjtën tryezë. Jeta e tyre Mariengof kronike në kujtimet e tij, ‘Roman bez vra’ia’ (1927). Djali i vetëm i Mariengof, Kirill, kreu vetëvrasje duke u varur, si Esenin, në 1940. Esenin shpresonte që Revolucioni të çonte në një të ardhme më të mirë për fshatarësinë, në një epokë të re, nga e cila ai kristalizoi vizionet e tij në ‘Inoniya’ (1918). Më vonë, në ‘The Stern October Has Deceived Me ’, Esenin zbuloi zhgënjimin e tij me bolshevikët. Deri në vitin 1920 Esenin e kuptoi se ai ishte “poeti i fundit i fshatit”. Drama e gjatë poetike ‘Pugachyov’ (1922) u ndikua në frymën e kohës dhe lavdëroi udhëheqësin rebel të fshatit të shekullit të 18-të. ‘Rrëfimet e një Huligani’ (1921) zbuluan një anë tjetër të personalitetit të Eseninit – provokues, vulgar, të plagosur, të zemëruar. ‘The Black Man’ konsiderohet analiza më e pamëshirshme e Esenin për dështimet e tij dhe halucinacionet alkoolike. Pas divorcit në 1921, Esenin u martua në 1922 me balerinën e famshme amerikane Isadora Duncan, e cila kishte hapur një shkollë baleti në Moskë. Ai e ndoqi atë në turne në Evropën perëndimore dhe Shtetet e Bashkuara në 1922-23. Ai i kërkoi Isadoras që të përkthente poezitë e tij në anglisht me ndihmën e një përkthyeseje, Lola Kinel. Mariengof ka shkruar më vonë në një ese, që vetë Isadora nuk ishte ajo që e magjepsi Esenin, por fama e saj. Kur ai ftohtësinë e saj, Esenin humbi plotësisht ineresun e tij. Udhëtimi i tyre jashtë ishte një fatkeqësi për Esenin, i cili dëshironte që poezia e tij të pritej mirë. “Vetëm jashtë vendit”, shkroi Esenin, “e kuptova se sa të mëdha janë meritat e Revolucionit Rus, i cili e ka shpëtuar botën nga një frymë e tmerrshme e filistinizmit.” Nga Amerika Esenin nuk gjeti asgjë të mirë përveç “vallëzimit të dhelprës”. Më 1923 u kthye në Rusi, duke vuajtur nga depresioni dhe halucinacionet. Sipas Mariengof, gjatë udhëtimit Esenin u bë një alkoolik, dhe vendosmëria e tij për t’i dhënë fund jetës u kthye në mani: ai u hodh para një treni lokal, u përpoq të hidhej nga një dritare e një ndërteseje me 5 dyqane, dhe lëndoi veten me një thikë kuzhine. Në ciklin ‘Liubov’ khuligana ‘(1923) ai largoi anarkizmin e tij të hershëm dhe u mbështet në fuqinë shëruese të dashurisë. Disa nga vargjet më të famshme të tij – drejtuar familjes dhe fshatit të tij – i përkasin kësaj periudhe. Në këto vepra tema kryesore e Esenin ishte HUMBJA E SHPRESËS. Ai përdorte gjuhë të drejtpërdrejtë, pa zbukurimet e teksteve të tij imagjinare. Esenin u prish me Imaginistët në 1924, dhe udhëtoi në Kaukaz 1924-25. Nga ky udhëtim ai prodhoi koleksionin ‘Persidskie motivy ’(1925). Më 1925 u martua me Sof’ia Tolstaia, mbesë e Lev Tolstoy; ‘ishte një martesë jo e lumtur. Esenin gjithashtu pati një djalë në vitin 1924 nga një lidhje me Nadezhda Vol’pin. Ai shkroi poezi gjatë një ore para darkës, kur ai ishte akoma “një qenie njerëzore”, siç vuri në dukje Mariengof. “Unë ende ndiej se mbetem poeti / Nga vilat e drurit të kohëve të mëparshme,” tha Esenin në 1925. Në fund të vitit 1925, Esenin kaloi ca kohë në një spital për një çrregullim mendor. Ai e kishte lënë gruan e tij dhe kishte shkuar në Leningrad, ku u var në Hotel d’Angleterre, më 28 dhjetor 1925. Para vdekjes së tij, Esenin preu kyçet e dorës dhe i shkroi me gjakun e vet lamtumirën në ‘Do svidan’ia, droga moi, do svidan’ia ‘: “Në këtë jetë nuk është e re të vdesësh, / por as nuk është e re të jesh gjallë”. Esenin përdori gjak sepse shishja e bojës në dhomë ishte e thatë. Menjëherë pas vdekjes së Eseninit, kundër tij filloi një fushatë. Autoritetet komuniste, të cilët kishin parë me dyshime poezinë dhe individualizmin e Esenin – “huliganizëm” – e konsideruan veprën e tij në kundërshtim me doktrinat e realizmit socialist, dhe ndaluan librat e tij. Esenin ishte jashtë favorit, deri pas Luftës së Dytë Botërore. Nga vitet 1960 veprat e tij janë ribotuar në disa koleksione.

Përgatiti: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.