Jeta dhe shkrimet e Maya Angelou

Një poete amerikane e vlerësuar, tregimtare, aktiviste dhe autobiografe, Maya Angelou lindi në Missouri. Angelou kishte një karrierë të gjerë si këngëtare, balerinë, aktore, kompozitore dhe drejtoresha e parë femër me ngjyrë e Hollivudit, por u bë më e famshme si shkrimtare, redaktore, eseiste, dramaturge dhe poete. Si një aktiviste e të drejtave civile, Angelou punoi për Dr. Martin Luther King Jr dhe Malcolm X. Ajo ishte gjithashtu një edukatore dhe shërbeu si profesoreshë në Wake Forest University. Ajo shërbeu në dy komisione presidenciale , për Gerald Ford në 1975 dhe për Jimmy Carter në vitin 1977. Në vitin 2000, Angelou u nderua me Medaljen Kombëtare të Arteve nga Presidenti Bill Clinton. Në vitin 2010, ajo u nderua me Medaljen Presidenciale të Lirisë, nderi më i lartë civil në SHBA, nga Presidenti Barak Obama. Angelou u nderua me çmim para vdekjes me rreth 50 çmime nderi.

Puna më e famshme e Angelou, “I Know Why the Caged Bird Sings” (Unë e di pse zogjtë në kafaz këndojnë)(1969), merret me vitet e hershme në Long Beach, St Louis dhe , Arkansas, ku jetonte me vëllain e saj dhe gjyshen e saj. Në një nga momentet më evokative dhe kontradiktore, Angelou përshkruan se si ajo u përkëdhel më parë pastaj u përdhunua nga i dashuri i nënës së saj, kur ajo ishte vetëm shtatë vjeç. Kur ai u vra nga xhaxhallarët e saj për krimin e tij, Angelou ndihej përgjegjëse dhe e ndërpreu të folurin. Angelou mbeti memece për pesë vjet, por zhvilloi një dashuri për gjuhën. Ajo lexoi autorët me ngjyrë si Langston Hughes, W. E. B. Du Bois dhe Paul Lawrence Dunbar, si dhe vepra kanonike të William Shakespeare, Charles Dickens dhe Edgar Allan Poe. Kur Angelou ishte dymbëdhjetë vjeç e gjysmë, zonja Flowers, një grua e edukuar afrikano-amerikane, më në fund bëri të mundur atë për të folur përsëri. Znj. Flowers, siç kujton Angelou në librin e saj, Znj. Flowers: “A Moment of Friendship”(“Një moment i miqësisë”) (1986), theksoi rëndësinë e fjalës së folur, shpjegoi natyrën dhe rëndësinë e edukimit, dhe e shtyu në të një dashuri për poezinë . Angelou u diplomua në krye të klasës së saj të tetë.

“I Know Why the Caged Bird Sings” (“Unë e di pse Zogjtë në Kafaz Këndojnë”) është i pari i gjashtë autobiografive të Angelou-së. Ky mësohet gjerësisht në shkolla, megjithëse është ballafaquar me polemika rreth portretizimit të racës, abuzimit seksual dhe dhunës. Përdorimi i teknikave të shkrimit të fiksionit, sikur dialogu dhe komploti në autobiografitë e saj, ishte inovativ për kohën e tij dhe ndihmoi, pjesërisht, të komplikonte marrëdhënien e zhanërve me të vërtetën dhe kujtesën. Megjithëse librat e saj janë episodikë dhe të hartuar fort, ngjarjet rrallë ndjekin një kronologji strikte dhe janë të rregulluara për të theksuar temat. Vëllime të tjera përfshijnë “Gather Together in My Name” (“Mblidhuni së bashku në emrin tim”) (1974), i cili fillon kur Angelou është shtatëmbëdhjetë vjeç dhe një nënë e re; “Singin ‘dhe Swingin’ dhe Gettin ‘Merry like Christmas”, një tregim i turneut të saj në Evropë dhe Afrikë me Porgy dhe Bess; “The Heart of a Woman” (“Zemra e një gruaje”) (1981), një përshkrim të karrierës aktive dhe shkrimtare të Angelou në Nju Jork dhe punën e saj për lëvizjen e të drejtave civile dhe “All God’s Children Need Traveling Shoes” (“Të gjithë fëmijët e Perëndisë kanë nevojë për këpucë udhëtimi”) (1986), e cila rrëfen udhëtimet e Angelou në Afrikën Perëndimore dhe vendimin e saj për t’u kthyer, pa djalin e saj, në Amerikë.

Maya-s iu deshën pesëmbëdhjetë vjet për të shkruar vëllimin përfundimtar të autobiografisë së saj, “A Song Flung up to Heaven” (“Një këngë e shpërndarë në qiell”) (2002). Libri mbulon katër vjet, nga koha kur Angelou u kthye nga Gana në vitin 1964, deri në momentin kur u ul në tryezën e nënës së saj dhe filloi të shkruante në vitin 1968 “I Know Why the Caged Bird Sings”. Angelou hezitoi kaq shumë kohë për të filluar librin dhe i cili mori kaq shumë kohë për ta përfunduar. Në një intervistë për Sherryl Connelly në një mënyrë të përmbledhur Angelou u shpreh se me të kishin ndodhur kaq shumë gjëra të dhimbshme duke përfshir bashkë edhe komunitetin afrikano-amerikan. Ajo u shpreh se nuk dinte si ta shkruante librin e saj duke marrë parasysh vrasjen e Malkolm X, e Martin Luter King, trazirat e Wats, prishja e një marrëdhënieje dashurie. “A Song Flung up to Heaven” merret drejtpërdrejt me këto ngjarje.

Gjatë fillim të viteve 1990, Angelou shkroi disa libra për fëmijët, përfshirë “Life Doesn’t Frighten Me” (“Jeta nuk më frikëson”) (1993); “My Painted House, My Friendly Chicken, and Me” (1994), dhe “Kofi and His Magic” (“Kofi dhe magjia e tij”) (1996), të dy bashkëpunimet me fotografen Margaret Courtney-Clark. Koleksionet e poezisë të Angelou përfshijnë “The Complete Collected Poems of Maya Angelou” (“Koleksioni i plotë i Maya Angelou”) (1994) dhe “Phenomenal Woman” (“Gruaja fenomenale”) (1995), një koleksion prej katër poezish që merr titullin e saj nga një poemë që fillimisht u shfaq në revistën Cosmopolitan në vitin 1978. Angelou gjithashtu shkroi poezi të rastit, përfshirë “A Brave Startling Truth” (1995), e cila përkujtoi themelimin e Kombeve të Bashkuara dhe “Amazing Peace”” (2005), një poemë e shkruar për ceremoninë e Krishtlindjeve në Shtëpinë e Bardhë.

Angelou publikoi koleksione të shumta të eseve. “Nuk do të merrja asgjë për udhëtimin tim tani” (1993) përmban deklarata, ankesa, kujtime, mendime dhe këshilla për tema që shkojnë nga besimi në xhelozi. Genevieve Stuttaford, shkroi për Publishers Weekly, duke i përshkruar esetë si “pjesë qetësisht frymëzuese”. Anne Whitehouse e Revistës së Librit të New York Times vuri re se libri do të “apelojë tek lexuesit në kërkim të mesazheve të qarta me kuptime të trilluara lehtësisht.” Edhe “Even the Stars Look Lonesome” (1997) është një libër që i kushtohet “sensualitetit, bukurisë dhe grave me ngjyrë”, tha Donna Seaman. “Letra për vajzën time” u botua në vitin 2008.

Poezia e Angelou-ut shpesh përfitonte nga performanca e saj, dhe gjatë jetës së saj, Angelou recitoi poezitë e saj para turmave të magjepsura. Në të vërtetë, poezia e Angelou mund të gjurmohet gjithashtu në traditat gojore afrikano-amerikane si skllavëria dhe këngët e punës, veçanërisht në përdorimin e saj të narrativës personale dhe theksimin në përgjigjet individuale ndaj vështirësive, shtypjes dhe humbjes. Përveç shqyrtimit të përvojës individuale, poezitë e Angelou shpesh i përgjigjen çështjeve si raca dhe seksi në një shkallë më të madhe shoqërore dhe psikologjike. Duke e përshkruar veprën e saj tek Xhorxh Plimpton, Angelou tha, “Sapo hyra në të, e kuptova se po ndjek një traditë të themeluar nga Frederick Douglass-tregimi i skllavit-duke folur në personin e parë duke folur për personin e parë të shumës, duke thënë gjithmonë do të thotë ‘ne’. Dhe çfarë përgjegjësie. Përpjekja për të punuar me atë formë, modalitetin autobiografik, për ta ndryshuar, për ta bërë atë më të madh, më të pasur, më të hollë dhe më gjithëpërfshirës në shekullin e njëzetë ka qenë një sfidë e madhe për mua “.Në vitin 2013 ajo ishte marrëse e “The Literian Award”, një çmim kombëtar i nderit për kontribute në komunitetin letrar. Ajo vdiq në vitin 2014 në moshën 86 vjeçare.

Perktheu dhe punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.