Fëmijët kanë nevojë për art, histori, poema dhe muzikë aq sa kanë nevojë për dashuri, ushqim dhe ajër të pastër dhe lojë.

Fjalë të mençura nga Philip Pullman, i cili mori çmimin përkujtimor Astrid Lindgren në 2005: “Fëmijët kanë nevojë për art dhe histori dhe poema dhe muzikë aq sa kanë nevojë për dashuri dhe ushqim dhe ajër të pastër dhe lojë. Nëse nuk i jepni një fëmije ushqim, dëmi shpejt bëhet i dukshëm. Nëse nuk e lini një fëmijë të ketë ajër të pastër dhe të luajë, dëmi është gjithashtu i dukshëm, por jo aq shpejt. Nëse nuk i jepni një fëmije dashuri, dëmi mund të mos shihet për disa vjet, por është i përhershëm. Por nëse nuk i jepni një fëmije art dhe histori, poema dhe muzikë, dëmi nuk është aq i lehtë për tu parë. Është atje, sidoqoftë trupat e tyre janë mjaft të shëndetshëm; ata mund të vrapojnë dhe të kërcejnë, të notojnë dhe të hanë me hile dhe të bëjnë shumë zhurmë, siç kanë bërë gjithmonë fëmijët, por diçka mungon. Është e vërtetë që disa njerëz nuk rriten kurrë duke hasur në artin e çdo lloji, dhe janë plotësisht të lumtur dhe jetojnë jetë të mirë dhe të vlefshme, dhe në shtëpitë e të cilëve nuk ka libra, dhe ata nuk kujdesen shumë për fotografitë, dhe ata nuk mund të shohin kuptimin e muzikës. Epo, kjo është mirë. Unë njoh njerëz si këto. Ata janë fqinj të mirë dhe qytetarë të dobishëm. Por njerëzit e tjerë, në një fazë të fëmijërisë ose rinisë së tyre, ose ndoshta edhe në pleqërinë e tyre, hasin diçka të një lloji për të cilin nuk e kishin ëndërruar kurrë më parë. Është po aq e huaj për ta sa ana e errët e Hënës. Por një ditë ata dëgjojnë një zë në radio duke lexuar një poezi, ose ata kalojnë pranë një shtëpie me një dritare të hapur, ku dikush po luan pianon, ose ata shohin një poster të një pikture të veçantë në murin e dikujt, dhe kjo u godet atyre, një goditje aq e vështirë dhe megjithatë aq e butë sa ndjehen të marramendur. Asgjë nuk i përgatiti ata për këtë. Ata papritmas e kuptojnë se ata janë të mbushur me një uri, megjithëse nuk e kishin idenë për këtë vetëm një minutë më parë; një uri për diçka kaq të ëmbël dhe kaq të shijshme sa që thyen gati zemrën e tyre. Ata pothuajse qajnë, ata ndjehen të trishtuar dhe të lumtur dhe të vetëm dhe të mirëpritur nga kjo përvojë krejt e re dhe e çuditshme, dhe ata janë të dëshpëruar të dëgjojnë më afër radion, ata qëndrojnë jashtë dritares, ata nuk mund t’i heqin sytë nga posteri. Ata e donin këtë, ata kishin nevojë për këtë pasi një person i uritur ka nevojë për ushqim, dhe ata kurrë nuk e dinin. Ata nuk e kishin idenë.. Kjo është ajo që është si për një fëmijë që ka nevojë për muzikë, fotografi ose poezi që ta hasë rastësisht. Nëse nuk do të ishte për atë shans, ata kurrë nuk mund ta kishin përmbushur atë, dhe mund të kishin kaluar tërë jetën e tyre në një gjendje urie kulturore pa e ditur atë. Efektet e urisë kulturore nuk janë dramatike dhe të shpejta. Ata nuk janë aq lehtë të dukshme. Dhe, siç them, disa njerëz, njerëz të mirë, miq të mirë dhe qytetarë të dobishëm, thjesht kurrë nuk e përjetojnë atë; ato janë përmbushur në mënyrë perfekte pa të. Nëse të gjithë librat, e gjithë muzika dhe të gjitha pikturat në botë do të zhdukeshin brenda natës, ata nuk do të ndiheshin më keq; ata as që do ta vinin re. Por ajo uri ekziston në shumë fëmijë, dhe shpesh nuk ngopet kurrë sepse nuk është zgjuar kurrë. Shumë fëmijë në çdo pjesë të botës janë të uritur për diçka që ushqen dhe ushqen shpirtin e tyre në atë mënyrë që asgjë tjetër kurrë nuk do mund ta bëjë. Ne themi, saktë, që çdo fëmijë ka të drejtë të ushqehet dhe strehohet, të arsimohet, të ketë trajtim mjekësor, etj. Ne duhet të kuptojmë se çdo fëmijë ka të drejtë në përvojën e kulturës. Ne duhet ta kuptojmë plotësisht se pa histori dhe poema dhe fotografi dhe muzikë, fëmijët do të kenë uri shpirtërore. -Shkruar nga Philip Pullman për dhjetë vjetorin e Astrid Lindgren Memorial Award në 2012.

Burimi: Astrid Lindgren Memorial Award

Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.