Falsifikimi letrar i Lee Izrael

Leonore Carol “Lee” Izraeli ishte një shkrimtare amerikane e njohur për kryerjen e falsifikimit letrar.

Izraeli filloi një karrierë si shkrimtare e pavarur në vitet 1960. Karriera e shkrimit si shkrimtare-reviste vazhdoi në vitet 1970. Në vitet 1970 dhe 1980, ajo botoi biografitë e aktores Tallulah Bankhead, gazetares dhe lojtares, Dorothy Kilgallen dhe manjates kozmetike Estée Lauder. Libri i Kilgallenit u prit mirë dhe u shfaq në listën bestseller të New York Times.

Deri në vitin 1992, karriera e Izraelit si shkrimtare e librave dhe artikujve të revistës kishte përfunduar. Ajo kishte provuar dhe dështoi të mbështeste veten me punën e pagës. Për të fituar para, ajo filloi të falsifikonte një numër letrash (të vlerësuara në gjithsej më shumë se 400) nga shkrimtarët dhe aktorët e vdekur. Më vonë, ajo filloi të vjedhë letra tëshkuara dhe letra me autografë të personave të famshëm nga bibliotekat dhe arkivat, duke zëvendësuar ato me kopje të falsifikuara që ajo i kishte bërë vetë. Ajo dhe një bashkëpunëtor mashkull shitën vepra të falsifikuara dhe origjinale të vjedhura. (Bashkëpunëtori Jack Hock, pak kohë më parë ishte liruar nga burgu për grabitje të armatosur të një shofer taksie). Kjo vazhdoi për më shumë se një vit, derisa dy agjentë të fshehtë të FBI e morën në pyetje Izraelin në një trotuar në Manhattan jashtë një dyqani ushqimor nga e cila e panë daljen e saj, sipas memoarit të saj.

Është e paqartë se si janë zbuluar falsifikimet e saj, por në memoirin e saj ajo tregon se aftësia e saj për të shitur letrat përfundoi në mënyrë të befasishme. Ajo përmend se një ekspert i Noël Coward insistoi se Coward nuk do t’i kishte referuar aktivitetet e tij homoseksuale me aq entuziazëm në letra në një kohë kur një sjellje e tillë do të dënohej me burg.

Ajo ishte me të vërtetë krenare për punën e saj, për mënyrën se si kishte zhytur veten në jetën dhe shkrimin e subjekteve të saj për të thithur zërat e tyre nga një botë tjetër dhe paraqitur ato si letra këmbimi të zakonshme.

“Suksesi im si një falsifikuese ishte disi në sinkron me suksesin tim të njëpasnjëshëm si biografe,” shkroi Izraeli më vonë. “Për dekada të tëra kam praktikuar një lloj identiteti të bashkuar me subjektet e mia; të thuash se unë ‘kanalizova’ është vetëm një ekzagjerim i lehtë. “Ajo ishte e kujdesshme për të hedhur themelin bazë të mjaftueshëm për të bërë dokumentet e saj pikante; pa i bërë letrat aq të pamundura . Izraeli mbeti e papenduar për këto vjedhje letrare: “Letrat e falsifikuara ishin të zymta dhe argëtuese dhe krejtësisht të freskëta”.

Argumenti i Lee ishte se, duke qenë se falsifikimet e saj ishin mjaft të mira sa mashtronin kaq shumë njerëz, ku ishte pikërisht dëmi? Përpjekjet për të luftuar shitësit u bënë një fitim i pastër dhe blerësit ndjenin një tronditje në lejimin e një takimi ekskluziv dhe intim me shkrimtarin e tyre të preferuar (kjo normalisht në letrat e falsifikuara). Në shumë raste, ajo besonte, se po ofronte diçka më të mirë se origjinali. 
Në prill të vitit 2015, u njoftua se do të prodhohej një version i filmit “Can you forgive me?”, me aktore Julian Moore me regjisore Nicole Holofcener. Në korrik të vitit 2015, Moore pretendon se është shkarkuar nga projekti. Në maj 2016, u konfirmua se Melissa McCarthy do të luante Izraelin, ndërsa Marielle Heller do ta drejtonte filmin. Xhirimet e Can you forgive me? u zhvilluan në New York City në fillim të vitit 2017.

Izraeli vdiq në vitin 2014. “Kam shkëmbyer shumë e-mail me të kur shkruaja shkrimin tim”, kujton Holofcener. “Ajo ishte e sjellshme, më dha disa shënime të dobishme.” Megjithatë, Holofcener ishte nervoz kur koha më në fund erdhi për t’u takuar. “Mendova se ajo do të ishte një kurvë, dhe një burrë i dehur në atë,” thotë ajo. Në të vërtetë, zonja e brishtë e vjetër ishte një prani më e rezervuar dhe më e rezervuar sesa Holofcener kishte parashikuar. “Kishim vetëm një koktej dhe darkë zgjati një orë”.

Librat e saj: 
1. Miss Tallulah Bankhead (1972), një biografi e Tallulah Bankhead

2. Kilgallen (1980), një biografi e Dorothy Kilgallen

3. Estée Lauder: Përtej Magjisë (1985), një biografi e paautorizuar e Estée Lauder

4. A mund të më falësh?: Kujtimet e një falsifikuese letrare (2008)

Burimet: Wikipedia & The Guardian 
Përktheu dhe përshtati: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.