Diçka për jetën e Fitzgerald…

Fitzgerald është shkrimtari dhe novelisti amerikan me tregime të shkurtra, i njohur për përshkrimet e tij të epokës së Xhazit (vitet 1920). Me magjepsësen Zelda Sayre , Fitzgerald jetoi një jetë shumëngjyrëshe mes festash dhe shpenzimesh të parave. Në fillim të një prej tregimeve të tij, Fitzgerald shkroi të pasurit “janë të ndryshëm nga ju dhe unë”. Këtë botë të privilegjuar ai e përshkruajti në romane të tilla si “The Beautiful and Damned” (1922) dhe “The Great Gatsby” (1925), i cili konsiderohet gjerësisht romani më i mirë i Fitzgerald. F. Scott Fitzgerald lindi në Shën Paul, Minesota me origjinë të përzier jugore dhe irlandeze. Atij iu dhanë tre emra pas shkrimtarit të “The Star Spangled Banner”, me të cilin kishte lidhje të largët. Babai i tij, Edward Fitzgerald, ishte një shitës, një zotëri i Jugut, biznesi i mobiljeve i të cilit kishte dështuar. Mary McQuillan, nëna e tij ishte vajza e një shitësi ushqimoreje të suksesshme dhe iu kushtua djalit të saj të vetëm. Familja lëvizi rregullisht, por u vendos përfundimisht në 1918 në Shën Paul. Në moshën 18 vjeç, Fitzgerald ra në dashuri me 16 vjeçaren Ginevra King, prototipen e Daisy Buchanan të “The Great Gatsby”. Fitzgerald filloi të shkruante në Akademinë e Shën Paulit. Historia e tij e parë e botuar është me titullin “The Mystery of the Raymon Mortgage” dhe i përket vitit 1909. Vazhdoi studimet në Universitetin e Princeton, por i la studimet për shkak të rezultateve të dobëta, dhe më pas mori një komision ne Ushtrinë Amerikane. Përvojat e tij gjatë Luftës së Parë Botërore ishin më paqësore sesa të Hemingway – ai kurrë nuk pa veprime dhe madje nuk shkoi në Francë. Demobilizuar në 1919, Fitzgerald punoi shkurtimisht në New York për agjencinë e reklamave Barron Collier. Atje ai mësoi se si promovimi dhe personaliteti tërheqës publik mund të ndihmojnë në shitjen e librave. Historia e tij e parë, ‘Babes in the Wood,’ u botua në The Smart Set. Fitzgerald mori prej saj tridhjetë dollarë dhe bleu me para një palë fanellë të bardha. Pika kthyese në jetën e tij ishte kur ai u takua në 1918 me Zelda Sayre, vetë si shkrimtar aspirant dhe u martua me të në vitin 1920. Romani i parë i Fitzgerald, “Kjo anë e parajsës” (1920), ka qarkulluar materiale nga “Egoisti Romantik”. Heroi, Amory Blaine, studion në Princeton, shërben në L.I.B në Francë. Në fund të tregimit ai zbulon se egoizmi i tij ka qenë shkaku i pakënaqësisë së tij. Libri fitoi sukses që Fitzgerald e festoi në festa. Zelda kërceu në tryezat e darkës së njerëzve. Dyert u hapën për Fitzgerald në revista letrare, të tilla si Scribner’s dhe The Saturday Evening Post, të cilat botuan tregimet e tij, midis tyre ‘The Diamond as Big as the Ritz.’ Borxhet e Fitzgerald filluan të rriten, dhe Zelda zbuloi se ajo ishte shtatzënë – fëmija lindi në vitin 1921. Fitzgerald u njoh në Paris me Joyce i cili tha: “Ai njeri i ri duhet të jetë i çmendur – kam frikë se ai do t’i bëjë vetes ndonjë të pabërë”. Me Zeldan ai bëri një udhëtim automobilistik nga Westport, Connecticut, në Montgomery, Alabama, për të pasur biskota të freskëta dhe pjeshkë për mëngjes. Rrëfimi i tij për udhëtimin rrugor, ‘Cruise of the Rolling Junk’, i cili kombinoi faktin dhe dashurinë, u botua në vitin 1924 në revistën Motor, dhe në formë libri në 1976. Çifti kishte një veturë të dorës së dytë; Fitzgerald e quajti atë “Expenso”, por në të vërtetë ishte një Marmon, një kupë sportive. Gjatë viteve të ardhshme, Fitzgeraldët udhëtuan midis Evropës dhe Amerikës disa herë. Së pari ata nuk e gjetën Parisin aq tërheqës, por afeksioni i tyre u rrit gjatë viteve në vijim. Të pa mësuar në hotelet evropiane, ata e përdorën bidenë si një banjë për Scottien, vajzën e tyre. Herën e fundit që Zelda dhe Scott panë Parisin ishte viti 1931. Ata kaluan katër ditë në Hotelin Majestic para se të ktheheshin në SHBA. Vite më vonë, Fitzgerald i shpjegoi vajzës së tij se “Unë vendosa të martohem me nënën tënde në fund të fundit, edhe pse e dija që ajo ishte e llastuar dhe nuk do të kishte asnjë të mirë për mua.” “Ai dikur tha se ajo ishte e njohur në Montgomery, Alabama për faktin e të qenit e dehur që në moshën 17 vjeçare. Për të mbështetur stilin e tij të shtrenjtë të jetës me Zeldan, Fitzgerald ndërpreu shpesh punën e tij në romanet e tij për të shkruar tregime të shkurtra dhe solli tarifa të larta nga revistat e njohura. Lidhja e tij e stuhishme me Zeldan tregohet në romanin e tij “The Crack-Up” (1945). Për disa muaj në 1927, dhe pastaj përsëri në 1931 dhe 1932, Fitzgerald punoi në Hollywood si skenarist. Midis “Tender Is the Night” (1934), dhe ‘The Crack-Up’ (1936) Fitzgerald shkroi shumë pak. Në të tridhjetat e mesme ai kishte humbur iluzionet e tij dhe besonte se ai nuk kishte prodhuar libra të shkallës së parë. Alkoolizmi i Fitzgerald dhe gjendja jo e mirë mendore e Zeldas tërhoqën publikun e gjerë në vitet ’30. Fitzgerald mësoi se çdo avari e bënte më pak të mundshme rikuperimin e saj përfundimtar. Varësia e tij nga alkooli u rrit. Në një letër për një mik ai shkruajti: “Një histori e shkurtër mund të shkruhet në një shishe, por për një roman ju duhet shpejtësia mendore që ju mundëson të mbani të gjithë modelin në kokën tuaj dhe sakrifikoni pamëshirshëm siç bëri Ernest Hemingway në” Farewell to Arms”. Nëse një mendje ngadalësohet gjithnjë aq pak, ajo jeton në pjesën individuale të një libri sesa në një libër në tërësi; kujtesa është mashtruar”. Ai u kthye në Hollywood në 1937, ku u njoh me Sheilah Graham, një gazetare, me të cilin jetoi gjithë pjesën tjetër të jetës. Në një letër drejtuar vajzës së tij nga Hollywood në 1938 Fitzgerald shkroi “ajo që po bëj këtu është përpjekja e fundit e lodhur e një njeriu që dikur bëri diçka më fine dhe më të mirë”. Zelda Sayre vdiq në një zjarr në spital në 1948. Tragjedia e tyre ishte baza e romanit të Fitzgerald ‘Tender is the Night’, të cilën ai e rishikoi në mënyrë të përsëritur. Martesa e tij e munduar u komentua nga Hemingway në ‘A Moveable Feast’ (1964). Në ‘Tender is the Night’ një psikiatër i shkëlqyer, Dick Diver, bie në dashuri me një paciente të pasur të bukur mendërisht, Nicole Warren. Ai martohet me të, dhe humbet idealizmin dhe potencialin e tij për një karrierë të shkëlqyeshme, por Nicole, pasi e lau forcën dhe dashurinë e Dick për dhjetë vjet, del fitimtare. Fitzgerald lindi më 24 shtator 1896 dhe ndërroi jetë më 21 dhjetor 1940.

Përpunoi informacionin dhe përktheu: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.