Dallimi midis ekzistencializmit dhe nihilizmit

“Pse po debatojmë? Jeta është kaq e brishtë, një virus i suksesshëm i ngjitur pas një grimce balte, i pezulluar në asgjë të pafund.”
Alan Moore

Pyetjeve që lindin me nihilizmin marrin përgjigje me ideologjitë e ekzistencializmit. Nihilizmi thotë se asgjë nuk ka rëndësi sepse ne kemi ardhur nga hiçi, kështu që bëni çfarë të doni sepse askujt i intereson asgjë! Ata pretendojnë se jeta nuk ka kuptim objektiv, prandaj nuk ka asnjë qëllim.

Hyn ekzistencializmi dhe thotë që ti i jep kuptim jetës tënde. Pavarësisht nëse kemi ardhur nga asgjëja – ju jeni këtu tani dhe kjo është ajo që ka rëndësi. Për sa kohë që jeni gjallë në këtë moment, ju mund të vendosni për fatin tuaj dhe askush nuk mund ta heqë atë fuqi nga ju. Qëllimi juaj madhështor është të krijoni një jetë që besoni se ia vlen të jetohet. Jetoni si vetja juaj më autentike, pa mendimet e të tjerëve që ju lëkundin në drejtime të ndryshme. Kur heqim kufizimet e fesë apo kufizimet e strukturave shoqërore, ne mbetemi vetëm me veten tonë. Kush jeni ju kur askush nuk ju shikon? Kush jeni ju nëse keni lindur në një kuti të bardhë, të fshehur larg mësimeve të të tjerëve – jeni vetëm ju dhe idetë tuaja, kush jeni atëherë?

Një nihilist do t’i përgjigjej kësaj pyetjeje dhe do të thoshte se ju nuk jeni “asgjë” dhe “nuk do të kishte rëndësi”. Një ekzistencialist do të thoshte se ju jeni “gjithçka që dëshironi të jeni” ndërsa krijoni realitetin tuaj. Dhe ky është ndryshimi i madh midis të dyve – dikush vendos që nëse nuk ka Zot apo burim, nuk ka asnjë pikë. Tjetri thotë se ndoshta ju jeni një Zot, pasi fati i jetës tuaj është në duart tuaja, bazuar në zgjedhjet që bëni.

Sigurisht, këtu nuk ka asnjë përgjigje të drejtë apo të gabuar – është e gjitha çështje preference se si do të dëshironit ta shikoni jetën tuaj. Kjo është bukuria e filozofisë, nuk do të dënoheni me një përjetësi ferri nëse vendosni që kjo mendësi nuk është për ju. Çështja kryesore nga të dyja këto filozofi është të bëni atë që ju bën të lumtur në kohën e shkurtër që jemi gjallë në këtë planet.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.