Çfarë është cmimi “Miguel de Cervantes” në letërsi?

Çmimi “Miguel de Cervantes” (Spanjisht: Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes) jepet çdo vit për të nderuar arritjet e jetës së një shkrimtari të shquar në gjuhën Spanjolle.

Çmimi u krijua në 1975 nga Ministria e Kulturës e Spanjës dhe u dha së pari vitin e ardhshëm. Enciklopedia Britannica e quan atë “çmimin më prestigjioz dhe shpërblyes të dhënë për letërsinë në gjuhën spanjolle”. Fituesi merr një çmim monetar prej 125,000 euro, gjë që e bën atë një nga çmimet letrare më të pasura në botë. Çmimi shpërblen autorët nga çdo komb që flet spanjisht dhe njeh punën e përgjithshme të marrësit. Çmimi është emëruar pas Miguel de Cervantes, autor i Don Kishotit. Kandidatët propozohen nga Shoqata e Akademive të Gjuhës Spanjolle (d.m.th., Akademia Mbretërore Spanjolle).

Tre nga 45 fituesit e Çmimit Miguel de Cervantes gjithashtu kanë fituar Çmimin Nobel në Letërsi. Octavio Paz (Cervantes 1981, Nobel 1990) dhe Mario Vargas Llosa (Cervantes 1994, Nobel 2010), ndërsa Camilo José Cela mori Çmimin Nobel në 1989 dhe u dha Çmimi Cervantes në 1995.

 

Year Picture Winner Country Genre(s)
1976 Jorge Guillén y la infancia.jpg Jorge Guillén  Spain poetry
1977 Alejocarpentier.jpg Alejo Carpentier  Cuba novel, essay
1978 Dámaso Alonso.jpg Dámaso Alonso  Spain poetry
1979[5] Jorge Luis Borges 1951, by Grete Stern.jpg Jorge Luis Borges  Argentina short story, poetry, essay, translation
Monumento a Gerardo Diego.jpg Gerardo Diego  Spain poetry
1980 "Retrat de l'escriptor Juan Carlos Onetti (1909-1994)".png Juan Carlos Onetti  Uruguay novel
1981 Octavio Paz - 1988 Malmö.jpg Octavio Paz  Mexico poetry, essay
1982 Luis Rosales  Spain poetry, essay
1983 RafaelAlberti01.JPG Rafael Alberti  Spain poetry
1984 Ernesto Sábato 1945.jpg Ernesto Sabato  Argentina novel, essay
1985 Gonzalo Torrente Ballester-ERREKA.jpg Gonzalo Torrente Ballester  Spain novel
1986 Antonio Buero Vallejo.jpg Antonio Buero Vallejo  Spain drama
1987 Carlos Fuentes.jpg Carlos Fuentes  Mexico novel, essay
1988 María Zambrano ca. 1918.JPG María Zambrano  Spain philosophy, essay
1989 Escritor Augusto R. Bastos.jpg Augusto Roa Bastos  Paraguay novel
1990 Bioy.png Adolfo Bioy Casares  Argentina novel, short story
1991 Francisco Ayala.jpg Francisco Ayala  Spain novel, short story, essay, translation
1992 Dulce frente a su escritorio.jpg Dulce María Loynaz  Cuba poetry
1993 Miguel Delibes (1998) - 1.tif Miguel Delibes  Spain novel
1994 Mario Vargas Llosa (2010).jpg Mario Vargas Llosa  Peru novel, essay, short story, drama
1995 Camilo José Cela Madrid 1996.jpg Camilo José Cela  Spain novel
1996 José García Nieto  Spain poetry
1997 Guillermo cabrera infante.png Guillermo Cabrera Infante  Cuba novel
1998 José Hierro-SSReyes.jpg José Hierro  Spain poetry
1999 Jorge Edwards (Feria del Libro de Madrid, 6 de junio de 2008).jpg Jorge Edwards  Chile novel
2000 Francisco Umbral - Francisco Alejandro Pérez Martínez.jpg Francisco Umbral  Spain novel, essay
2001 Álvaro Mutis - A Pobra do Caramiñal.jpg Álvaro Mutis  Colombia poetry, novel
2002 José Jiménez Lozano.jpg José Jiménez Lozano  Spain novel
2003 Gonzalo Rojas - PUC.jpg Gonzalo Rojas  Chile poetry
2004 Sanchez Ferlosio.jpg Rafael Sánchez Ferlosio  Spain novel, essay
2005 Sergio Pitol  Mexico novel
2006 Antonio Gamoneda editado 2.jpg Antonio Gamoneda  Spain poetry
2007 Juan Gelman -presidenciagovar- 31JUL07.jpg Juan Gelman  Argentina poetry
2008 Juan Marsé.jpg Juan Marsé  Spain novel
2009 Jeppacheco.jpg José Emilio Pacheco  Mexico poetry, novel, short story
2010 Ana María Matute.jpg Ana María Matute  Spain novel
2011 Nicanor Parra (c. 1935).jpg Nicanor Parra  Chile poetry
2012 Caballero Bonald.jpg José Manuel Caballero Bonald  Spain poetry, novel
2013 YampolskyBookPresentation16.JPG Elena Poniatowska  Mexico novel
2014 Juan-goytisolo.jpg Juan Goytisolo  Spain novel, essay
2015 Fernando del Paso.jpg Fernando del Paso  Mexico novel, poetry, essay, drama, short story
2016 Eduardo Mendoza (Feria del Libro de Madrid, 6 de junio de 2008).jpg Eduardo Mendoza  Spain novel, drama
2017 Ramirez, Sergio.jpg Sergio Ramírez  Nicaragua novel, short story, essay
2018 Ida Vitale at Texas A&M University.jpg Ida Vitale  Uruguay poetry, prose, essay
2019 Joan Margarit i Consarnau.jpg Joan Margarit  Spain poetry
2020 Brines.JPG Francisco Brines[6]

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.