Ayn Rand, gruaja komplekse dhe lidhja intime me Lordin Rothchild

Alisa Zinovevna Rozenbaum apo sic e njeh bota sot, Ayn Rand u lind ne Shen Petersburg me 02 Shkurt 1905. Ajo rridhte nga nje familje ruse me origjine hebraike dhe ishte me madhja nga tre motrat. Shkrimtare shume e njohur ruso-amerikane u dallua me romanet e famshme te saj si: Ne te gjallet, Burimi i jetes dhe Revolta e Atlasit (3 vellime). E shquar si mbeshtetese e zjarrte e Individualizmit dhe egoizmit racional, ajo prentendonte se ky i fundit mbetet virtyti me natural edhe me i domosdoshem njerezor pasi konsiston ne kerkimin e te mirave personale pa demtuar askend tjeter. Ky vizion njihet si themeli i bertarianizmit, mbrujtes i te vetmit sistem politik – ekonomik qe i mundeson njeriut arritjen e lumturise dhe mireqenies individuale fale punes dhe aftesive te tij personale.

Me bindjet e saj politike njihej si mbrojtese e zjarrte e kapitalizmit ekstrem mbeshtetur ne libertarianizem, teoria “Laissez-faire” dhe mbeti perhere kundershtare e betuar e socializmit dhe fashizmit. Ne Amerike emri i saj personifikon shkollen e Libertarianizmit. 
E deklaronte veten hapur si atesite, kunder spiritualizmit dhe bamiresise se sforcuar. U ndikua gjeresisht nga filozofia e Aristotelit, John Lock-ut dhe Voltair.

Per jeten e saj personale njihet martesa me regjizorin Frank O”Connor, por ajo qe beri me shume buje ishte lidhja me Lordin Philip Rothschild. Dhe ishte pikerisht ky moment ne jetes se saj kur ajo nisi te shkruante kryevepren ”Revolta e Atlasit”. Lidhja me Rothchildin e beri te njohur shkrimtaren me te gjitha format dhe rruget qe do te ndjeknin Iluminatit per te sunduar boten ne te ardhmen. Ne 1/3 e librit shkrimtarja shpjegon planet se si do te rritet cmimi i naftes pastaj sesi do shkaterrohen fushat e naftes deri ne sundimin e globit nga lozhet masonike, kryetar i te njeres nga te cilat ishte vete Rothschild.

Ayn Rand mbetet nje figure komplekse. Pati shume akuza ndaj saj si nje person me personalitet psikopatik, e pandjeshme, totalisht indiferente ndaj rregullave sociale dhe nevojave te botes se jashtme. Vitet e fundit te jetes i kaloi ne New York. Nderroi jete me 03 Qeshor 1982, e vetme ne banesen e saj. Nuk la trashegimtare pasi gjithmone e quante veten te paafte per te qene nje nene e mire, por ama vepra e saj mbetet nje trashegimi e vyer per lexuesit dhe katedrat e universiteteve ne mbare boten.

Tre vjet pas vdekjes se saj ne 1985, ne Kaliforni u krijua instituti qe mban emrin e saj “Ayn Rand Institute” me fokus fushen e edukimit, analizes se vepres dhe perhapjes se ideve te saj.

Perktheu dhe punoi: Kleves Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.