Autori i “Princit të Vogël” Antoine de Saint-Exupéry në “Të humbasësh një mik”

“Miqtë e vjetër nuk mund të krijohen nga dora. Asgjë nuk mund të përputhet me thesarin e kujtimeve të zakonshme, të gjyqeve të duruara së bashku, të grindjeve dhe pajtimeve dhe emocioneve bujare “.

“Mendoni për një kohë të gjatë nëse do ta pranoni një person të caktuar në miqësinë tuaj,” këshilloi Seneca duke konsideruar miqësi të vërtetë dhe të rreme, “por kur të keni vendosur ta pranoni atë, mirëpriteni me gjithë zemër dhe shpirt.” miku që ka fituar një pranim të tillë me gjithë zemër në shpirtin tuaj është një nga dhimbjet më shkatërruese të jetës. Sido që të jetë forma e humbjes – vdekja, distanca, dezertimet e ndryshme të besnikërisë dhe dashurisë që gërryen zemrën – është një nga dhimbjet më shkatërruese të jetës. Gjithashtu është një nga pashmangshmëritë më absolute të jetës – ne secili do të humbasim një mik të dashur në një pikë ose në një tjetër, në një kauzë ose një tjetër.

Askush nuk e ka artikuluar çorientimin e asaj pashmangshmërie më bukur sesa autori i Princit të Vogël Antoine de Saint-Exupéry në Wind, Sand, and Stars (bibliotekë publike) – atë koleksion shpërblyes pafund të autobiografisë së tij me skicime në libra, kërkime filozofike dhe pasqyrime poetike mbi natyrën e ekzistencës, të botuara ashtu si po shpërthente Lufta e Dytë Botërore dhe katër vjet para Princit të Vogël, të cilin Saint-Exupéry do t’i kushtonte mikut të tij më të mirë në atë që mbetet mbase përkushtimi më i bukur i librit i krijuar ndonjëherë.

Duke parë jetën e tij si pilot, Saint-Exupéry konsideron me ëmbëlsi pa ndjenja përvojën e zakonshme të humbjes së pilotëve të tjerë në aksidente ose luftë. Në një fragment që rrezaton njohuri universale në humbjen e një miku, pavarësisht rrethanave, ai shkruan:

“Pak nga pak … na del që nuk do ta dëgjojmë më kurrë të qeshurën e mikut tonë, se ky kopsht është mbyllur përgjithmonë kundër nesh. Dhe në atë moment fillon vajtimi ynë i vërtetë, i cili, megjithëse mund të mos ketë vazhduar, është akoma pak i hidhur. Për asgjë, në të vërtetë, nuk mund ta zëvendësojë atë shok. Shokët e vjetër nuk mund të krijohen nga dora. Asgjë nuk mund të përputhet me thesarin e kujtimeve të zakonshme, të gjyqeve të duruara së bashku, të grindjeve dhe pajtimeve dhe emocioneve bujare. Është boshe,ku pasi ke mbjellë një lis në mëngjes, të presësh që pasdite të ulesh nën hijen e tij.

Kështu që jeta vazhdon. Me vite mbjellim farën, e ndiejmë veten të pasur; dhe pastaj vijnë vitet e tjera kur koha bën punën e saj dhe plantacioni ynë është bërë i rrallë dhe i hollë. Një nga një, shokët tanë rrëshqiten, na privojnë nga hija e tyre.”

Tre vjet më vonë, Saint-Exupéry do të ofronte ngushëllimin më poetik , vetëm ngushëllim ka për këtë pikëllim ekzistencial, në faqet e fundit të Princit të Vogël – një libër shumë për pajtimin e dhuratës së madhe të pakufizuar të të dashurit të një shoku më e pashmangshme për të humbur atë mik. Në skenën përmbyllëse, princi i vogël, për t’u nisur për në planetin e tij të shtëpisë, i thotë pilotit të zemrës që nuk dëshiron ta humbë atë dhe të qeshurën e tij të artë:

“Të gjithë njerëzit kanë yje … por ato nuk janë të njëjtat gjëra për njerëz të ndryshëm. Për disa, që janë udhëtar, yjet janë udhëzues. Për të tjerët ato nuk janë më shumë se drita të vogla në qiell. Për të tjerët, që janë studiues, ato janë probleme. Për biznesmenin tim ata ishin pasuri. Por të gjithë këta yje heshtin. Ju -vetëm ju- do t’i keni yjet pasi askush tjetër nuk i ka ato … Në një nga yjet unë do të jetoj. Në njërën prej tyre do të qesh. Dhe kështu do të jetë sikur të gjitha yjet të ishin duke qeshur, kur ju shikoni në qiellin e natës … Dhe kur trishtimi yt të ngushëllohet (pasi koha qetëson të gjitha dhimbjet) do të kënaqesh që më ke njohur. Do të jesh gjithmonë miku im. Do të dëshirosh të qeshësh me mua. Dhe ndonjëherë do të hapësh dritaren tënde, kështu që, për atë kënaqësi … Dhe miqtë e tu do të mahniten siç duhet kur të të shohin duke qeshur ndërsa shikoni lart në qiell!”

Muaj më vonë, për pikëllimin e shumë miqve të tij dhe të miliona të huajve që kishin arritur ta dashuronin përmes librave të tij, vetë Saint-Exupéry do të bëhej një nga pilotët e humbur, duke u zhdukur mbi Detin Mesdhe në një mision zbulimi, kështu ylli i tij u kthye në heshtje tek yjet që e bënë atë.

Perktheu dhe punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.