3 poezi nga poetë të mëdhenj!

Nazim Hikmet – Angjinë Pektoris

Nëse gjysma e zemrës sime është këtu, doktor,

gjysma tjetër është në Kinë

rrjedh tok me ushtrinë

drejt Lumit të Verdhë.

Dhe, çdo mëngjes, doktor,

cdo mëngjes në lindje të diellit zemra ime

qëllohet në Greqi.

E çdo natë, doktor,

kur të burgosurit kanë fjetur dhe infermieria është shkretuar,

zemra ime ndalet në shtëpinë e rrënuar

në Stamboll.

Dhe pas dhjetë vjetësh

gjithë ç’kam për t’i dhënë popullit tim të gjorë

është molla që kam në dorë, doktor,

një mollë e kuqe:

zemra ime.

Dhe kjo, doktor, kjo është arsyeja

e kësaj angjine pektoris –

jo nikotina, burgu, apo arterioskleroza.

Në mbrëmje shikoj përmes kangjellave,

dhe pavarësisht nga shtrëngimit në gjoks

zemra ime ende rreh bashkë me yjet më të largëta.

 

Perktheu: Dorina Ferhati

 

 

 

 

Federico Garcia Lorca – Madrigal

Puthja ime qe një shegë

E hapur, e thellë,

Një trëndafil prej letre

Goja jote qe.

 

Në sfond një fushë me borë.

 

Duart e mia qenë të hekurta

Për kudhrat e rënda

Dhe trupi yt i lehtë

Qe perëndimi i një kënge.

 

Në sfond një fushë me borë.

 

Në kafkën e madhe të qiellit,

Të bërë vrima-vrima,

Si stalaktite varen

Të gjitha “të dua-t” e mia.

 

Në sfond një fushë me borë.

 

Endrrat e mia fëmijërore

Shtresa ndryshku kane zënë,

Dhimbja ime spirale

E ka zhbiruar hënën.

 

Në sfond një fushë me borë.

 

Tani le te bëhemi seriozë,

Le t’i vemë të marrin mësime

Dashuritë dhe ëndrrat e mia

(Mëza të vegjël pa sy.)

 

Në sfond shtrihet një fushë me borë…

 

 

 

 

Paul Eluard – Drejtesi e mire

I ngrohtë është ligji i njerëzve

kur nga rrushi bëjnë verën

nga qymyri bëjnë zjarrin

nga puthjet bëjnë njerëzit

 

I ashpër është ligji i njerëzve

që të mbeten ashtu bashkë

kundër luftës dhe fatkeqësive

kundër rrezikut të vdekjes

 

I ëmbël është ligji i njerëzve

kur ujin e kthejnë në dritë

ëndrrat në realitet

dhe në vëllezër armiqtë

 

Ç’ligj i hershëm dhe i ri

ashtu përmbushës vetëm ecën

nga zemra-fëmijë që s’di

deri te arsyeja supreme.

 

Përktheu: Visar Zhiti

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.