191 vite më parë lindi Lev Tolstoi; gjithcka që duhet të dini për të!

Autori rus, një nga më të mëdhenjtë e të gjithë romancierëve. Punimet kryesore të Tolstoit përfshijnë “Lufta dhe Paqja” (1863-1869), të karakterizuara nga ‘Henry James’ si një “përbindësh i çuditshëm”, dhe “Anna Karenina” (1875-77), e cila qëndron përkrah “Madame Bovary” të Flaubert dhe Fontane’s “Effi Briest” si ndoshta romani më i shquar i tradhëtisë evropiane të shekullit XIX. Tolstoi dikur tha: “E vetmja gjë që është e nevojshme, në jetë ashtu si në art, është të tregosh të vërtetën”. Jeta e Tolstoit shpesh shihet të formojë dy pjesë të veçanta: së pari vjen autori i romaneve të shkëlqyera, dhe më vonë një profet dhe një reformator moral.

“Në ngjarjet historike burra të mëdhenj – të ashtuquajtur – janë vetëm etiketa që shërbejnë për t’i dhënë një emër ngjarjes, dhe si etiketat ata kanë lidhje më të vogël të mundshme me vetë ngjarjen. Çdo veprim i tyre, që atyre u duket një akt i vullnetit të lirë, është në një kuptim historik  aspak i lirë, por në skllavëri me tërë rrjedhën e historisë së mëparshme, dhe i paracaktuar nga çdo përjetësi ”. (Lufta dhe Paqja)

Leo Tolstoy lindi në Yasnaya Polyana, në Provincën Tula, i katërti nga pesë fëmijët. Titulli i Kontit i ishte dhënë paraardhësit të tij në fillim të shekullit të 18-të nga Pjetri i Madh. Prindërit e tij vdiqën kur ai ishte fëmijë, dhe ai u rrit nga të afërmit. Në 1844 Tolstoy filloi studimet e tij për drejtësi dhe gjuhë orientale në Universitetin e Kazanit, por ai kurrë nuk u diplomua. I pakënaqur me standartin e arsimit, ai u kthye në mes të studimeve përsëri në Yasnaya Polyana, dhe pastaj kaloi pjesën më të madhe të kohës në Moskë dhe Shën Petersburg. Më 1847 Tolstoi u trajtua për sëmundjen veneriane. Pasi kontraktoi borxhet e rënda të lojërave të fatit, Tolstoi shoqëroi në vitin 1851 vëllain e tij të madh Nikolay në Kaukaz dhe u bashkua me një regjiment artilerie. Në vitet 1850 Tolstoi filloi edhe karrierën e tij letrare, duke botuar trilogjinë autobiografike “Childhood” (1852), “Boyhood” (1854) dhe “Youth” (1857).

Një nga tregimet më të hershme të Tolstojit, ‘The Raid’, u bazua në një manovër ushtarake kundër fiseve malore çeçene, në të cilën mori pjesë njësia e Nikolaj. Historia u shfaq në formë të censuruar në 1852. “A mund të jetë e mundur që të mos ketë vend për të gjithë njerëzit në këtë tokë të bukur nën këto qiej me yjësi të pafundme?”, pyeti Tolstoi. “A është e mundur që në mes të kësaj natyre hyrëse ndjenjat e urrejtjes, hakmarrjes ose dëshirës për të shfarosur miqtë e tyre mund të durojnë në shpirtrat e njerëzve?” Rreth 50 vjet më vonë, Tolstoi u rikthye në përvojat e tij në Kaukaz në romanin “Hadji Murad” (1904), ende një prezantim tejet i mprehtë në sfondet e tragjedisë së çeçenisë së sotme. Ajo gjithashtu ishte një ripërsëritje elegante e temave mbizotëruese të artit dhe jetës së Tolstojit. Filozofi i famshëm Ludwig Wittgenstein ia dha librin dishepullit të tij Norman Malcolm, duke i thënë se kishte shumë për të nxjerrë prej tij.

Gjatë Luftës së Krimesë, Tolstoi komandoi një grup, duke dëshmuar rrethimin e Sebastopol (1854-55). Më 1857 vizitoi Francën, Zvicrën dhe Gjermaninë. Pas udhëtimeve të tij, Tolstoi u vendos në Yasnaya Polyana, ku filloi një shkollë për fëmijë fshatarë. Ai pa që sekreti i ndryshimit të botës qëndron në arsim. Gjatë udhëtimeve të mëtejshme në Evropë ai hetoi (1860-61) teori dhe praktikë arsimore, dhe botoi revista dhe libra shkollorë mbi këtë temë. Më 1862 u martua me Sonya Andreyevna Behrs (1844-1919); ajo lindi 13 fëmijë. Sonya gjithashtu veproi si sekretare e përkushtuar e burrit të saj; pasi vetëm ajo mund të deshifronte shkrimet e tij.

Fantazia e Tolstoit u rrit fillimisht nga ditarët e tij, në të cilat ai u përpoq të kuptonte ndjenjat dhe veprimet e veta në mënyrë që t’i kontrollonte ato. Ai lexoi gjerësisht fantazi dhe filozofi. Në Kaukaz ai zhyti veten në veprën e Platonit dhe Rusos, Dickens dhe Sterne; përgjatë viteve 1850 ai gjithashtu lexoi dhe admiroi Gëten, Stendalin, Thackeray dhe George Eliot.

Vepra madhore e Tolstoit, “Lufta dhe Paqja”, doli midis viteve 1865 dhe 1869. Kjo përrallë epike përshkruan historinë e pesë familjeve në sfondin e pushtimit të Napoleonit në Rusi. Kanavaca e saj e gjerë përfshin 580 personazhe, shumë historikë, të tjerë të fantazuar. Historia lëviz nga jeta familjare në selinë e Napolonit, nga oborri i Aleksandrit në fushat e betejës të Austerlitz dhe Borodino.

Kryevepra tjetër e Tolstoit, Anna Karenina (1873-77), tregoi një histori tragjike të një gruaje të martuar, e cila ndjek dashnorin e saj, por më në fund hidhet para shinave të një treni në ardhje. Romani hapet me fjalinë e famshme: “Familjet e lumtura janë të gjitha njësoj, çdo familje e pakënaqur është e pakënaqur në mënyrën e vet”. Tolstoi u përhap në krizat e punës së jetës familjare me kërkimin për kuptimin e jetës dhe drejtësisë shoqërore. “Shtëpia e Oblonsky ishte në trazira,” shkruan Tolstoi si një hyrje për temat e tij. Anna Karenina vjen në Moskë për të pajtuar Oblonskys. Lidhja e saj e dashurisë me Vronskin shoqërohet me një komplot të ndërthurur, miqësinë dhe martesën e Konstantin Levin me Kitty Shcherbatskaia, kunatën e Anna. Tolstoi pa që kudo jeta familjare e zotërisë së tokës po prishej, por ai nuk pranoi teori nihiliste rreth martesës. Aleksei Karenin, një njeri i ftohtë dhe ambicioz, nuk është në gjendje të shpëtojë karrierën e tij ose ta bëjë Anën të lumtur. “Për herë të parë ai ngjalli gjallërisht jetën e saj personale, mendimet e saj, dëshirat e saj; dhe ideja që ajo mund, dhe madje duhet të ketë një jetë personale gjithçka e saj ishte aq e frikshme sa ai nxitoi ta largojë.”

Së pari Anna pranon të përfundojë lidhjen, por kur Vronskii plagoset në një aksident, ajo rifillon marrëdhënien. Anna lind fëmijën e tyre, dhe Karenin më në fund pranon të lejojë Anën të ikë në Itali me Vronskii. Sidoqoftë, ajo beson se ai nuk e do më atë dhe kryen vetëvrasje. Përmes Levin, i cili kërkon kuptimin e ekzistencës, Tolstoi shprehet se “gjithçka tani është kthyer përmbys dhe vetëm po merr formë”. Ai dhe Kitty mësojnë vlerat e mundimit dhe lumturisë.

Pasi mbaroi, “Ana Karenina” Tolstoi hoqi dorë nga të gjitha veprat e tij të mëparshme. “Unë shkrova gjithçka tek Ana Karenina”, rrëfeu më vonë ai, “dhe asgjë nuk mbeti.” Voskresenia (1899, Ngjallja) ishte romani i fundit i madh i Tolstoit dhe pohoi besimin e tij në individin mbi kolektivin. Princi Dmitrii Ivanovich Nekhliudov ka braktisur prostitutën Ekaterina Maslova me fëmijën e tyre si një djalë i ri. Romani fillon kur Maslova thirret në gjykatë me akuzën e vrasjes së një klienti. Nekhliudov është anëtar i jurisë. Kupton se ai gjithashtu është i akuzuar por në gjykatën e ndërgjegjes së tij. Maslova është dënuar gabimisht me katër vjet shërbim penal në Siberi. Nekhliudov ndjek kolonën e saj në Siberi dhe arrin të marrë zbritjen e dënimit të saj nga puna e rëndë me kriminelët e zakonshëm për të mërguar me “politikanët”. Para shfaqjes së trillimeve gulag, romani gëzonte një popullaritet të gjerë gjatë mbretërimit të Stalinit. Është pohuar, se ndërsa shkruante tregimin, Tolstoi relivoi disa nga kujtimet e tij të fajit të rinisë së tij për një vajzë që ai e joshte dhe e braktisi.

Sipas gruas së Tolstoit, Sonia, ideja për “The Kreutzer Sonata” (1890) iu dha Tolstoy nga aktori V.N. Andreev-Burlak gjatë vizitës së tij në Yasnaya Polyana në qershor 1887. Në pranverën e 1888 u zhvillua një shfaqje amatore e Kethutzer Sonata e Beethoven në shtëpinë e Tolstoy dhe kjo bëri që autori të kthehej në një ide që ai kishte në vitet 1860. Sonata Kreutzer është shkruar në formën e një kornize-histori dhe është vendosur në një tren. Bisedat midis pasagjerëve zhvillohen në një diskutim mbi institucionin e martesës. Pozdnyshev, personazhi kryesor, tregon për rininë e tij dhe vizitat e tij të para në bordello, dhe pendimin e tij të mëvonshëm dhe vetë neverinë. Ai vendos të martohet dhe pas një fejesë të shkurtër, ai me gruan e tij kalojnë një muaj mjalti katastrofik në Paris. Në Rusi, martesa zhvillohet në një urrejtje të ndërsjellë. Pozdnyshev beson se gruaja e tij po bën një lidhje me një muzikant dhe ai përpiqet ta mbysë atë, dhe pastaj e godet për vdekje me një kamë. Ai akuzon shoqërinë dhe gratë që joshin, me ndihmën e rrobaqepësve dhe kozmetikës, instinktet e kafshës te burrat.

Pasi shkruajti romanin, Tolstoi u akuzua se predikonte imoralitet. Kryeprokurori i Sinodit të Shenjtë i shkruante carit dhe kjo shënoi fillimin e procesit që çoi përfundimisht në shpronësimin e Tolstoit. Tolstoi u detyrua të shkruante në 1890 një shkrim postar, në të cilin u përpoq të shpjegonte pikëpamjet e tij joortodokse. Novela mbeti një nga më të njohurat e veprave të Tolstoit dhe është përshtatur disa herë në ekran.

Vetë-shqyrtimi i Tolstoit “Një Rrëfim dhe Ajo që Unë Besoj” u ndalua në 1884. Ai filloi ta shihte veten më shumë si një udhëheqës i urtë dhe moral sesa një artist. Në 1884 ndodhi përpjekja e tij e parë për t’u larguar nga shtëpia. Ai hoqi dorë nga pasuria e tij për familjen e tij dhe u përpoq të jetonte si një fshatar i varfër, beqar. E tërhequr nga shkrimet e Tolstoyit, Yasnaya Polyana u vizitua nga qindra njerëz nga e gjithë bota. Pelegrinët dhe dishepujt e tij shijuan një udhëtim të qetë në një rrugë të palëvizshme, të cilën qeveria cariste urdhëroi të ndërtohej në Tula. Duke mos u shqetësuar shumë për imazhin e tij publik, Tolstoi shkroi në ditarin e tij: “Të gjithë po shkruajnë biografinë time… (por) nuk do mundet kush të shkruajë për mëkatet e mija që kam bërë në moshën 13-16 vjeçare”..(Nuk  mbaj mend kur fillova zbritjen time në bordelet)”. Në vitin 1901 Kisha Ortodokse Ruse shkishëroi autorin. Tolstoi u sëmur rëndë dhe ai u rivendos në Krime.

Mësimet e Tolstojit ndikuan te Gandhi në Indi, dhe lëvizjen kibbutz në Palestinë, dhe në Rusi autoriteti i tij moral rivalizoi atë të carit. Më 28 tetor 1910, ai veshi rrobat e një fshatari dhe la pasurinë e tij me dishepullin e tij Vladimir Chertkov në nxitjen për të jetuar si një asket endacak. Tolstoi vdiq nga pneumonia në 7 nëntor (20 nëntor, Stili i Ri) në 1910, në stacionin hekurudhor Astrapov. Vizitorët u lejuan të shihnin trupin e tij. Megjithëse autori kishte treguar një qëndrim më të sjellshëm ndaj Kishës Ortodokse gjatë ditëve të tij të fundit, Arqipeshkvi Parfey tha se “është e pamundur të jepet varrosja e krishterë e Tolstoit”. Chertkov, i cili mund të ketë qenë një agjent i qeverisë, redaktoi disa nga punimet e Tolstojit, përpiloi letra në emër të tij dhe rishkruajti disa seksione të ditarëve të tij.

Tolstoi i dërgoi Chertkov mbi 930 letra, më shumë sesa  gruas së tij. Në moshën 52 vjeçare, Sophia pati një lidhje me një muzikant, i cili vetëm sa i shtoi  Tolstoit ftohjen  nga familja e tij, ku askush nuk ndau bindjet e tij. Tetë vjet pas vdekjes së burrit të tij, Sophia u dëgjua të përmendte: “Kam jetuar me Lev Nikolayevich Tolstoi për dyzet e tetë vjet, por kurrë nuk mësova me të vërtetë se çfarë njeriu ishte ai”. Punimet e mbledhura të Tolstoit, të cilat u botuan në Bashkimin Sovjetik në vitet 1928-1958, përbëheshin nga 90 vëllime.

Në studimin e tij “Çfarë është arti?” (1898) Tolstoi dënoi Shekspirin, Beethoven dhe Dante, por jo vërtet bindshëm; keqkuptimi i tij ndaj Shekspirit është i qëllimshëm. Tolstoi shprehet se arti është një bartës i ndjenjave, i mirë dhe i keq, nga artisti te të tjerët. Përmes ndjenjës, artisti infekton ’një tjetër me dëshirën për të vepruar mirë ose keq. “Arti është një aktivitet njerëzor që ka për qëllim transmetimin tek të tjerët të ndjenjave më të larta dhe më të mira, ndaj të cilave janë ngritur burrat”. Tolstoi përdori ngjarje dhe personazhe të zakonshëm për të shqyrtuar luftën, fenë, feminizmin dhe tema të tjera. Ai ishte i bindur se parimet filozofike mund të kuptoheshin vetëm në shprehjen e tyre konkrete në histori. E gjithë puna e tij karakterizohet nga stili i pakomplikuar, ndërtimi i kujdesshëm dhe depërtimi i thellë i natyrës njerëzore. Kapitujt e tij janë të shkurtër dhe i kushtoi shumë vëmendje detajeve të jetës së përditshme. Tolstoi gjithashtu nuk pranoi të njohë pikat kulmore të rrëfimit – ‘Lufta dhe Paqja’ fillon në mes të një bisede dhe përfundon në epilogun e parë në mes të një fjalie.

Punoi dhe perktheu: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.