10 shprehje nga libri i Elif Shafak – “Dyzet rregullat e dashurisë”!

Libri i Elif Shafak ka marrë kritika shumë pozitive dhe është përkthyer në shumë gjuhë të botës. Me ardhjen në shqip, ky është një nga librat që ne si staf i arratisje.al e sugjerojmë, dhe javë pas jave do postojmë fragmentet më të bukura të shkëputura nga aty. Më poshtë keni të listuara 10 fragmente të shkurtra:

 

  1. Mënyra si e shohim Zotin është pasqyrimi I drejtëpërdrejtë I asaj se si e shohim vetenNëse Zoti na sjell ndër mend më shumë frikë dhe fajkjo do të thotë se frika dhe faji ndodhen brenda nesh. Nëse e shohim Zotin si dashuri dhe mëshirëkështu jemi vetë ne. 
  2. Rruga drejt së vërtetës është punë e zemrës, jo e mendjesPërdore zemrën si udhërrëfyesen kryesore! Jo mendjenNdeshusfidoji dhe në fund mposhti me zemër cytjet për të bërë keqNjohja e vetes do të të udhëheqë drejt njohjes së Zotit. 
  3. Zotin mund ta studiosh nëpërmjet gjithçkaje dhe gjithkujt në gjithësisepse Zoti nuk qëndron I mbyllur brenda xhamisësinagogës apo kishësNëse ende kërkon të mësosh se ku banon me saktësika vetëm një vend për ta kërkuarnë zemrën e të dashuruarit të vërtetë. 
  4. Dija dhe dashuria janë gjëra të ndryshmeDija I lidh njerëzit nyje dhe nuk rrezikon asgjëkurse dashuria I zgjidh nyjat dhe rrezikon çdo gjëDija është gjithnjë e kujdesshme dhe të këshillon “Kujdes nga ngazëllimi I tepërt”, kurse dashuria thotë “Oh, mos e vrit mendjenHidhu dhe zhytu!” Dija nuk thyhet aq lehtëkurse dashuria shndërrohet shumë lehtë në një pirg rrënojashMirëpomes rrënojave fshihen edhe thesare. Brenda zemrës së thyer fshihen thesare. 
  5. Shumica e problemeve të botës rrjedh nga gabimet gjuhësore dhe keqkuptimet e thjeshtaMos I merrni fjalët kallëp. Kur hyn në zonën e dashurisëgjuhasiç e njohim ne, del nga përdorimiAjo që nuk mund të kapet me fjalëmund të kapet vetëm me heshtje. 
  6. Vetmia dhe veçimi  janë dy gjëra të ndryshme. Kur je I vetmuar, e mashtron lehtë veten dhe beson se je në rrugë të drejtëVeçimi është më I mirësepse do të thotë të jesh vetëm pa e ndjerë veten të vetmuarMegjithatëështë më mirë të gjesh një njerinjeriun që do të jetë pasqyra joteMbaj mend se vetëm në zemrën e një njeriu tjetër mund ta shohësh vërtetë veten dhe praninë e Zotit Brenda teje. 
  7. Çfarëdo të të ndodhë në jetësado të trazuara të duken gjëratmos u fut në rrethin e dëshpërimitEdhe kur janë mbyllur të gjitha dyertZoti hap një shteg të ri vetëm për ty. Ji mirënjohësËshtë e lehtë të jesh mirënjohës kur gjithçka shkon mirëPor sufisti është mirënjohës jo vetëm për atë që I është dhënëpor dhe për atë që I është mohuar. 
  8. Durim nuk do të thotë të durosh në mënyrë pasive. Do të thotë të jesh aq largpamës saqë t’I besosh përfundimit të procesitÇdo të thotë durim? Do të thotë që te gjembi të shohësh trëndafilinte nata të shohësh mëngjesinPadurim do të thotë të jesh dritëshkurtër e të mos shohësh fundinAtyre që e duan Zotin nuk u shteret kurrë durimi sepse e dinë  edhe gjysmëhënës I duhet kohë sa  bëhet e plotë. 
  9. Pavarësisht se kush jemi dhe se ku jetojmëthellë brenda nesh  tërë ndjehemi  paplotënjësoj si  kemi humbur diçka dhe kërkojmë  na kthehet. Se çfarë është kjo gjëshumica jonë kurrë nuk e kupton. Ata pak  e kuptojnëkurrë nuk ia dalin   nisen e ta kërkojnë. 
  10. Lindjeperëndim, jug apo veri nuk kanë ndonjë ndryshim  madhPavarësisht për ku je nisursigurohu  çdo udhëtim  jetë edhe një rrugë brenda tejeNëse udhëton brenda tejeatëherë ke për  udhëtuar  tërë botën dhe përtej saj. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.