10 përfitimet nga leximi i librave!

Të lexuarit ka qënë gjithnjë një nisëm personale dhe asnjëri prej nesh nuk e kupton se sa shumë mund të përfitojmë ne në këtë rast. Leximi, jo vetëm na jep një alternativë të mirë për të kaluar kohën e lirë, por gjithashtu na jep neve disa përfitime të cilat mund të na ndihmojnë në shumë nivele, qoftë emocionale, mendore, shpirtërore. Ndaj hidhini një sy më poshtë dhe kthejeni leximin në një zakon të përditshëm.

1. Leximi ushtron trurin

Gjatë leximit, duhet të kujtojmë personazhe dhe mjedise të ndryshme që i përkasin një historie të caktuar. Edhe nëse ju pëlqen të lexoni një libër, duhet të mbani mend detajet gjatë gjithë kohës që ju duhet për të lexuar librin. Prandaj, leximi është një stërvitje për trurin tuaj që përmirëson funksionin e kujtesës.

2. Leximi është një formë argëtimi (falas).

A e dini se shumica e shfaqjeve dhe filmave të njohur televizivë bazohen në libra? Pra, pse të mos kënaqeni në formën origjinale të argëtimit duke u zhytur në lexim.

3. Leximi përmirëson përqendrimin dhe aftësinë për t’u fokusuar

Të gjithë mund të pajtohemi se leximi nuk mund të ndodhë pa fokus dhe për ta kuptuar plotësisht historinë, duhet të përqendrohemi në secilën faqe që lexojmë. Në një botë ku pajisjet po bëhen më të shpejta dhe po shkurtojnë hapësirën tonë të vëmendjes, ne duhet të praktikojmë vazhdimisht përqendrimin dhe fokusin. Leximi është një nga aktivitetet e pakta që kërkon vëmendjen tuaj të pandarë, pra, duke përmirësuar aftësinë tuaj për t’u përqendruar.

4. Leximi përmirëson shkrim-leximin

A keni lexuar ndonjëherë një libër ku keni hasur në një fjalë të panjohur? Librat kanë fuqinë të përmirësojnë fjalorin tuaj duke ju njohur me fjalë të reja. Sa më shumë që lexoni, aq më shumë rritet fjalori juaj, së bashku me aftësinë tuaj për të komunikuar në mënyrë efektive. Për më tepër, leximi përmirëson aftësitë e të shkruarit duke e ndihmuar lexuesin të kuptojë dhe të mësojë stile të ndryshme të të shkruarit.

5. Leximi përmirëson gjumin

Duke krijuar një rutinë para gjumit që përfshin leximin, ju mund t’i sinjalizoni trupit tuaj se është koha për të fjetur. Tani, më shumë se kurrë, ne mbështetemi në rritjen e kohës para ekranit për të kaluar ditën. Prandaj, duke lënë mënjanë telefonin dhe duke marrë një libër, ju po i tregoni trurit tuaj se është koha për të qetësuar. Për më tepër, duke qenë se leximi ju ndihmon të largoni stresin, ta bëni këtë menjëherë para gjumit ndihmon në qetësimin e mendjes dhe ankthit tuaj dhe përmirësimin e cilësisë së gjumit.

6. Leximi rrit njohuritë e përgjithshme

Librat janë gjithmonë të mbushur me fakte argëtuese dhe interesante. Pavarësisht nëse lexoni trillime apo jo-fiksione, librat kanë aftësinë të na ofrojnë informacione që përndryshe nuk do t’i dinim. Leximi i një sërë temash mund t’ju bëjë një person më të ditur, duke përmirësuar aftësitë tuaja të bisedës.

7. Leximi është motivues

Duke lexuar libra për protagonistët që kanë kapërcyer sfidat, shpesh inkurajohemi të bëjmë të njëjtën gjë. Libri i duhur mund t’ju motivojë që të mos dorëzoheni kurrë dhe të qëndroni pozitivë, pavarësisht nëse është një roman romantik apo një libër vetëndihmës.

8. Leximi ul stresin

Leximi ka fuqinë t’ju çojë në një botë tjetër dhe larg rutinës monotone të përditshme. Duke vepruar kështu, leximi mund të ulë stresin, të ulë rrahjet e zemrës dhe të ulë presionin e gjakut.

9. Leximi jep një shembull pozitiv

Leximi është një komponent kyç i zhvillimit të hershëm të shkrim-leximit dhe ju mund të jepni një shembull se sa vendimtare është kjo duke modeluar vetë sjelljen. Fëmijët janë të shkëlqyeshëm në imitimin e të rriturve rreth tyre, që do të thotë se nëse rregullisht lini mënjanë pak “kohë për mua” për të lexuar, fëmijët tuaj do të mësojnë të bëjnë të njëjtën gjë.

10. Leximi mëson empatinë

Librat na lejojnë të përjetojmë realitete jashtë jetës sonë. Ata na mësojnë të lidhemi me të tjerët duke na vënë shpesh në vendin e rrëfyesit. Kjo teknikë e thjeshtë quhet empati. Empatia përkufizohet si aftësia për të kuptuar dhe ndarë ndjenjat e tjetrit. Leximi bazohet në ndjeshmëri duke na paraqitur vazhdimisht mendime dhe skenarë jashtë këndvështrimit tonë.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.