10 fakte për Frojdin

1. AI KISHTE NJË ANOMALI TË ÇUDITSHME QË NË LINDJE. I pari nga tetë fëmijët e lindur për Jakobin dhe Amalia Frojdin, Sigmundi i porsalindur mbërriti në vitin 1856 me një anomali të çuditshme: Një membranë e njohur si një këpucë që mbulonte kokën dhe fytyrën. Caulat (këmisha quhen) janë ngjarje shumë të pazakonta. Larg shqetësimit, Amalia ishte e gëzuar, sepse besonte në folklorin që thotë se ‘cauls’ paralajmëron lindjen e një fëmije të destinuar për arritje të mëdha.

2. AI EKZAMINOI TRUTË E BRETKOSAVE. Edukimi dhe puna e hershme e Frojdit u përqëndruan në neurologji. Pasi studioi organet seksuale të ngjalës përmes diseksionit, ai u zhvendos për të krahasuar trurin e vertebrorëve dhe jovertebroreve. Për gjashtë vjet, Frojdi shpërndau trurin e bretkosave, arrave dhe llambave, duke përshkruar medulla oblongata dhe përbërës të tjerë të zhdrejtë të trurit dhe sistemit nervor. Ai gjithashtu dha kontribute të rëndësishme për zbulimin e neuronit.

3. EKSPERIMENTOI ME HYPNOZËN. Pasi mbaroi studimet në Universitetin e Vjenës, Frojdi filloi të punojë në Spitalin e Përgjithshëm të Vjenës dhe bashkëpunoi me mjekun tjetër Josef Breuer. Breuer ishte një avokat i trajtimit të pacientëve përmes hipnozës, e cila intrigoi Frojdin. Një nga pacientët e Breuerit, i njohur si “Anna O.”, dukej të kujtonte kujtime të pakëndshme vetëm kur ishte nën ndikimin e sugjerimit hipnotik. Frojdi udhëtoi në Paris për të mësuar më shumë nga mjekët e tjerë që përdornin hipnozën, por kur u kthye në Vjenë në 1886 dhe hapi praktikën e tij, ai filloi të largohej nga hipnoza – pacientët thjesht duke u çlodhur në shtratin e tij dukej se prodhonin një efekt të ngjashëm të tërheqjes.

4. ETIKA E TIJ ISHTE SHUMË E LËKUNDSHME. Me kalimin e kohës, ndikimi i Frojdit në psikiatri është festuar dhe minimizuar. Kritikët e tij argumentojnë se Freud nganjëherë ishte i prirur ndaj sjelljeve manipuluese të drejtuara ndaj pacientëve të tij, si në rastin e Horace Frink, një psikanalist amerikan që iu nënshtrua sondës ndaj Frojdit në 1921. Sipas udhëzimit të Frojdit, Frink u divorcua nga gruaja e tij dhe u martua me Angelika Bijur-një nga Pacientët e Frinkit. Kjo markë e psikiatrisë ‘Match Game’ tërhoqi kritikë pas korrespodencës që zbuloi përfshirjen e Frojdit në këtë çift u zbulua nga vajza e Frink në vitet 1970.

5. AI I URRENTE SH.B.A. Megjithëse Frojdi u festua në Shtetet e Bashkuara për teoritë e tij provokuese psikoanalitike, ai nuk i pëlqeu gjithçka, përveç komplimenteve.

6. HOLLYWOODIT IU DESH NDIHMA E TIJ. Pas botimit të disa librave mbi teoritë e tij, përfshirë interpretimin e ëndrrave të vitit 1899, famëkeqësia e Frojdit u rrit në mënyrë eksponenciale. Më 1925, kreu i MGM, Samuel Goldwyn e shpalli atë “specialistin më të madh të dashurisë në botë” dhe i kërkoi që të këshillohej për shkrime për disa histori dashurie nga historia, përfshirë Antony dhe Cleopatra. Frojdi nuk kishte asnjë interes për atë film apo ndonjë tjetër. Ai, megjithatë, një ekzaminim joformal të aktorit Charlie Chaplin. Karakteri “Tramp” i Chaplin, shkruajti Freud në 1931, ishte Chaplin duke e kanalizuar vetveten e tij “ndërsa ishte në rininë e tij të hershme të turpshme”.

7. AI E PËLQENTE KOKAINËN. Frojdi gjeti lehtësim nga trishtimet gjatë kohës që ishte në ilaç dhe gjithashtu vlerësoi aftësinë e tij për të provokuar monologje të gjërë për gjëra që normalisht prishen në pushimet e trurit të tij. Ai shkroi në katër gazeta për të manifestuar efektet e drogës dhe madje e përdori atë për disa nga pacientët e tij. Ai e la ilaçin më vonë në jetë, duke e quajtur atë një shpërqendrim.

8. AI BËNTE TERAPI ME QENTË. Frojdi po përdorte shoqërinë e kafshëve për të qetësuar pacientët me ankth shumë kohë përpara se kjo të ishte e zakonshme. Ai ndonjëherë lejonte Chow-Chow-in e tij, Jofi, të ulej me pacientët e tij gjatë takimeve dhe vuri re që ata bëhen me lehtësi më të qetë.

9. AI U NOMINUA PËR ÇMIMIN NOBEL 13 HERË. Midis 1915 dhe 1938, Frojdi u nominua për çmimin Nobel në Mjekësi 12 herë dhe Nobel në Letërsi një herë – megjithatë asnjëherë nuk iu dha asnjë prej tyre. Kritikët e tij akuzuan se psikoanaliza ishte një praktikë e paprovuar. I pyetur për ta miratuar atë për një çmim, Albert Ajnshtajni iu lut duke përmendur pasiguri në lidhje me përfundimet e Frojdit. Frojdi mori çmimin Goethe (dhënë nga qyteti i Frankfurtit, Gjermani, për nder të poetit Goethe) në vitin 1930: Vajza e tij, Anna, udhëtoi në Frankfurt të Gjermanisë për ta pranuar në emër të tij, pasi Frojdi ishte i sëmurë me kancer.

10. HAJDUTËT NJË HERË U PËRPOQËN QË TË VIDHNIN HIRIN E TIJ. Frojdi vdiq nga vetëvrasja në 1939, pas një beteje të gjatë dhe të dhimbshme me epitelomën. Në vitin 2014, hiri i tij i kremuar – i vendosur në një urnë greke 2300-vjeçare që i ishte dhënë nga Princesha Marie Bonaparte – u rrëmbye gati nga hajdutët në Golders Green Crematorium në Londër.

Burimi: Mental Floss Përktheu: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.