10 fakte interesante për librat!

Nuk ka asgjë më të mirë sesa të përqafohesh me një libër të mirë. Librat në thelb ofrojnë vetminë dhe një ikje të përkohshme nga historia e jetës sonë dhe përditshmëria. Ata janë në thelb magjikë. Lexuesit e dashuruar me librat zakonisht kanë një histori të gjatë me libra që shpesh ose kanë filluar që në barkun e nënës ose pak pas kësaj në sajë të prindërve dhe  dëshirës së tyre të pandërprerë për të pasuruar trurin. Pra, nuk është çudi që ju (dhe shumë të tjerë) jeni në lumturinë tuaj kur lexoni. 

Edhe pse mund të jeni një lexues i plotfuqishëm dhe të dini gjithçka për të gjitha librat që keni     lexuar ndonjëherë, shanset janë që nuk i dini të gjitha gjërat në lidhje me librat aktualë që ekzistojnë. 

Çuditërisht, ka shumë fakte të rastësishme rreth librave që janë shumë interesante. 

Dhe,duke qenë see doni shumë leximin dhe mësimin e gjërave,ne kemi vendosur të grumbullojmë disa nga faktet më  interesante rreth librave, që të mund të njihni pak më  shumë për atë që doni më së shumti. 

1. Ekzistojnë mbi 129 milion libra. 

Sipas Google, 129.864.880 milionë libra ishin publikuar që nga 2010. Ky numër është padyshim shumë më i lartë tani. Pra, kur thoni me zë të lartë “Nuk mund të gjejë një libër të mirë për të lexuar”, e di se keni shumë alternative për të zgjedhur. 

2. Libri më i shtrenjtë i blerë ndonjëherë u shit për 30.8 milionë dollarë. 

Ishte Codex Leicester nga Leonardo Da Vinci, dhe është blerë nga Bill Gates, sipas Business Insider.  

3. Ka një fjalë për të dashur erën e librave të vjetër. 

Shumica prej jush, e dimë që e doni erën e librave të vjetër. Ata kanë aromën e pluhurit dhe një tërësi të tërë të histories që mbajnë. E pra tani mund ta quani diçka. “Bibliosmia” është fjala që ndoshta keni kërkuar për tërë jetën tuaj. 

4. Fjalia më e gjatë e shtypur ndonjëherë është 823 fjalë. Një fjali e tillë është në Les Miserables të Victor Hugo, sipas Barnes dhe Noble. 

5. Emrat e autorit nuk shtypeshin në mbulesat e librave të tyre. Mbulesat e librave të parë të shtypur u konsideruan vepra arti.Ata ishin mbuluar me vizatime, lëkure dhe madje të bëra me flori – kështu që nuk kishte vend për emrin e autorit. 

6. Libri i parë i shkruar duke përdorur një makinë shkrimi ishte Aventurat e Tom Sawyer nga Mark Twain. 

7. Presidenti Theodore Roosevelt lexoi një libër në ditë. 

8. Tre librat më të lexuar në botë janë … 

Bibla e Shenjtë, Citime nga Kryetari Mao Tse-Tung dhe Harry Potter. 

9. Njerëzit islandezë lexojnë më shumë se çdokush. 

10. “Eliza në botën e çudirave” është bazuar në një vajzë të vërtetë 10-vjeçare. 

Emri i saj ishte AliceLiddell, dhe familja e saj kishte shoqëri  të ngushtë me autorin LewisCarroll. Ndërsa në një udhëtim në shëtitje me varkë, ajo i kërkoi atij që t’i tregonte asaj një histori, bëri të mundur lindjen e histories së Elizës që ne njohim. 

Përktheu dhe punoi: Kejdi Kraja

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.